Berta Sándor

Sikertelen az Amazon drónprogramja

Egyáltalán nem sikerült megvalósítani a közel egy évtizeddel ezelőtti ígéreteket.

2013 decemberében Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója azt ígérte, hogy a robotrepülőgépek segítségével megvalósított csomagszállítás ideje 30 percre rövidül majd. Tavaly augusztusra ismertté vált, hogy a cég brit pilóta nélküli légi járműves csomagszállítási programja gyakorlatilag összedőlt. A legnagyobb problémát a rossz menedzsment jelentette, amely alaposan túlbecsülte a lehetőségeit és komoly problémákkal küzdött.

Mostanra kiderült, hogy a helyzet - az eddigi 2 milliárd dolláros fejlesztési költségek és az 1000 foglalkoztatott fejlesztő ellenére - globális viszonylatban is hasonló. A Bloomberg ugyanis arra világított rá belső dokumentumok és 13 egykori szakember visszaemlékezései segítségével, hogy a projekt rengeteg sebből vérzik. A műszaki nehézségek mellett a munkatársak jelentős lemorzsolódása éppúgy problémát okoznak, mint a felmerülő biztonsági aggályok.

A helyzet annyira súlyossá vált, hogy számos biztonsági mechanizmus egy időben való csődje miatt az amerikai szövetségi felügyeleti hatóság megkérdőjelezte az alkalmazott drónok repülési alkalmasságát. Az egyik volt alkalmazott a dolgot azzal indokolta, hogy a projekt egyenesbe hozatala miatt jelentkező nyomás néhány menedzsert arra ösztönzött, hogy szükségtelen kockázatokat vállaljon. Cheddi Skeete, az Amazon egyik volt robotrepülőgépes projektmenedzsere azt nyilatkozta, hogy valakinek vagy meg kell halnia vagy meg kell sebesülnie ahhoz, hogy a vezetők komolyan vegyék a biztonsági problémákat. Ő azt állította, hogy a múlt hónapban azért rúgták ki, mert a felettesével megosztotta az aggályait. A társaság szóvivője visszautasította ezt.

A következő hónapokban az Amazon fel akarja pörgetni a tesztelések számát: ugyan tavaly sem sikerült elérniük a 2500-as célszámot, az idei évre egyenesen 12 ezret terveznek, amelyből februárik alig 200 teljesült. Ezentúl Texasban és Kaliforniában is tesztelni fognak, és a cég reményei szerint elkezdhetik a látótávolságon túli repüléseket, mely kulcslépés az autonóm működés felé. És ez még évekre van attól, hogy a Szövetségi Repülésügyi Hatóság elfogadja a kereskedelmi drónszállításokat, annak ellenére, hogy még sűrűn lakott területeken is engedélyezik a tesztelést, ameddig az nem jelent veszélyt. A repülő robotok alapvetőek lennének a 30 perces kiszállításhoz olyan termékeknél, mint a gyógyszerek, rágcsák és babaápolási anyagok.

Az ígéret szerint a cég drónjai az állomástól 11 kilométerre 2,5 kilónyi terhet tudnak kiszállítani, a vásárlás gomb megnyomásától számított fél órán belül. Ez ugyanolyan gyors lenne, mintha valaki saját maga menne el egy boltba, és hozná el onnan az adott terméket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #2
    Végül is az mér egyértelműen a civilizáció haldoklásának jele, ha rendelek egy tasak mogyorót azt nem hozza ki 30 perc alatt egy drón.....
  • tom_pika #1
    Nagyon fontos lenne, hogy a rágcsákat drónok szállítsák ki mindenkinek 30 percen belül, az igazán fejlett kultúrákban ez alap.