Berta Sándor

Akár az erdő mélyén is repülhetnek rajban a drónok

Kínai kutatókat a madarak inspirálták a repülési útvonalak új tervezésére.

A Chao Xu és a Fei Gao által vezetett kutatócsoport a Zhejiang Egyetemen olyan algoritmusokat alkotott meg, amelyek a robotrepülőgépek repülési útvonalait előre megtervezik és így a pilóta nélküli légi járművek nem az útjukba kerülő akadályokra reagálnak. A fejlesztésnek köszönhetően a drónok képessé váltak arra, hogy egy erdőben a talaj szintjén rajban haladjanak. A kísérleti csapatot összesen tíz tenyér méretű robotrepülőgép alkotta, amelyek nem csupán minden akadályt biztonságosan kikerültek, hanem a nehéz, 65 méter hosszú pályán rajként repültek végig.

A projekt egyik legnagyobb eredménye az, hogy miként sikerült a kevesebb, mint 300 gramm súlyú pilóta nélküli légi járművekben elhelyezni a szükséges szenzorokat és a számítási teljesítményt. A drónraj ugyanis nem használt semmilyen külső infrastruktúrát, például műholdas navigációt, útvonaltervezést, ütközéselkerülő rendszert, csupán mélységi kamerákat, ultra szélessávú érzékelőket és számítógépeket.


A működési elv a madarak által alkalmazott módszert másolta. Amíg a rovarok az akadályokra reagálva repülnek, addig a madarak hosszasan megtervezik a repülési útvonalukat. Ez lehetővé teszi az útvonal erősebb optimalizálását és rugalmasabb kialakítását. A rajban való repüléshez fontos nem csupán a térben az optimális útvonal megtalálása, hanem a repülési idő optimalizálása is. A bambuszerdőkben a statikus és különböző akadályok miatt a robotrepülőgépeknek egymást szemmel tartva kell közlekedniük.

Enrica Soria, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne munkatársa dicsérte az elért eredményeket, mondván: az új algoritmusok teszik lehetővé a világ első olyan rajrendszerének a működését, amely decentralizált, autonóm repülésre képest egy strukturálatlan környezetben. Ez fontos lépés a pilóta nélküli légi járművekből álló rajok kültéri alkalmazásának irányába. Következő lépcsőfokot jelenthet, ha sikerül a raj intelligenciáját növelni, hogy jobban reagálhasson a környezet változásaira és a váratlan eseményekre. Fontos lenne továbbá, ha a rajokban különböző gyártók eltérő típusú modelljei működhetnének együtt. Kérdés ugyanakkor, hogy ezeket a rajokat az emberek miként tudnák hatékonyan irányítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    Érdekes a dolog. De...

    "Amíg a rovarok az akadályokra reagálva repülnek, addig a madarak hosszasan megtervezik a repülési útvonalukat."
    ezt a madarak is pontosan így csinálják, amennyiben erdőben repülnek. A vándormadarak esetében viszont simán el tudom hinni, hogy azok bizony megtervezik az utat. Egy erdőben repkedő madár erre nem áldoz energiát, mert felesleges. Ha a terv abból áll, hogy leküzdje a két pont közti akadályokat, akkor okés, megtervezte: a-ból b-be akar eljutni, bármilyen úton. De akkor is reagálnia kell az akadályokra, amik elé kerülnek. Vándor madarak esetében viszont a tervezés fontos dolog.
  • t_robert #1
    Apróbb gond, hogy az erdő túl oldalán már egy drón se ér ki, mert útközben leszedték őket a faágak... :)