Berta Sándor

Fogókar kvadro­kopterekre

A fejlesztéssel a robotrepülőgépek sokkal hatékonyabban emelhetnek fel tárgyakat.

Aashi Kalra, az ETH Zürich hallgatója elmondta, hogy egy olyan drón- és fogórendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a különböző objektumok gyors megragadását. A csapatot nyolc hallgató alkotja, akik közül hárman elektrotechnikával, öten gépészettel foglalkoznak.

Marc Blöchlinger, az intézmény másik hallgatója hozzátette, hogy az új megoldás neve Rapid Aerial Pickup and Transfer of Objects by Robots (RAPTOR) és az azzal ellátott pilóta nélküli légi járművek képesek felismerni az egyes objektumokat. Egy felszerelt kamera algoritmusok segítségével észleli és azonosítja a felszínen található objektumokat. A fogókar egy passzív elem, amely automatikusan alkalmazkodni tud az adott tárgy formájához.


Aashi Kalra kiemelte, hogy az alkalmazott fogókart ők alkották meg. Ahelyett, hogy a robotrepülőgép vízszintesen repülne, majd lemenne a talajszintre, megragadná az objektumot és újra felemelkedne, egyszerűen "lecsap az égből", ráadásul ezt meglehetősen gyorsan teszi. A lehetséges alkalmazási területek között vannak a raktárházak vagy akár az utcák, ahol különböző dolgok, például hulladékok hevernek. Az utóbbi esetben a drón segíthet a feltakarításban és az újrahasznosításban. Blöchlinger rámutatott, hogy a projekt a stresszesebb hetekben akár 50-60 órát is igénybe vehet, míg a nyugalmasabb hetekben csak 20-30 órát.

A Raptor projektet azért indították el, hogy kibővítsék a lágyabb anyagokból készíthető fogókarok alkalmazási lehetőségeit. Az ilyen fogókarokat általában az automatizált ipari folyamatokban használják és a robotkarok végére vannak szerelve. Az új lágyabb anyagú fogókart kvadrokopterre illesztették és így létrejött egy hatékonyabb, univerzálisan alkalmazható pilóta nélküli légi jármű, amely rendkívül gyorsan tudja felemelni a felszínről a különböző objektumokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!