Berta Sándor

Hatszáz feladat megoldására képes a DeepMind új mesterséges intelligenciája

Csetel, képeket feliratoz, robotkart vezérel egyszerre egy új generalista ágens.

A DeepMind nyilvánosságra hozta a Gato (Macska) nevű mesterséges intelligencia modelljével kapcsolatos anyagokat. A mai mesterséges intelligencia kutatásban és fejlesztésben az az egyik legnehezebb feladat, hogy a szakemberek olyan rendszereket hozzanak létre, amelyek egynél több konkrét feladatot tudnak megoldani. Vagyis például nem csupán szövegeket képesek létrehozni, képeket felismerni vagy egy számítógépes játékkal játszani, hanem mindezt akár egyszerre is. Nos, a Gato pont az utóbbira alkalmas.

A Gatóval kapcsolatos kutatómunka szerint a rendszer összesen 604 különböző feladattal birkózik meg, azokra mind felkészítették. A mesterséges intelligencia fejlesztés nem csak teljes körű, hanem egyszerre több programot vagy programszálat is tud futtatni. A megoldás ugyanazzal a sebességgel képes játszani az Atarival, képeket feliratozni, chatelni, egy robotkart használni és mindig az összefüggések alapján dönti el, hogy mit csinál.

A Gato 1,2 milliárd paraméterrel dolgozik, ez megfelel a robotok vezérlésére alkalmazott technika jelenlegi maximumának. Ugyanakkor azt a fejlesztők is elismerték, hogy a feladatok elvégzése gyakran felületesen valósul meg, például a rendszer chatbotként hibákat vét, rossz válaszokat ad. Az utóbbira jó példa, hogy Franciaország fővárosaként Marseille-t jelölte meg. A 600 feladat közül 450-ben a teljesítménye csupán 50 százalékos volt. Különösen jól teljesített viszont a DeepMind Laboratóriumának 3D-puzzle szoftverében. A vállalat azt reméli, hogy ezeket a hibákat sikerül a közeljövőben kiküszöbölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Ezért igazán kár volt megszólalnod...
  • Agyturbinikusz #3
    Rántás, habarás? Esetleg Woody Allen kitálalt személy?
    Csak példák a Zseniális Balkánról, Csudapestről.

    Esetleg a Nap a Föld körül kering, és a Föld a mindenség közepe?
    Vagy egy láthatatlan égi apukára pedofil agymosó hálózatot építeni?
  • Tetsuo #2
    Igaz. A volt börtönsziget lakói sem különbek.
  • Agyturbinikusz #1
    Próbálták a tesztet emberrel is megcsinálni?
    Mert a becses USA állampolgár szerint EU=Franciaország.
    Szerintem a humán sem teljesítene jobban...