Berta Sándor

Külön jelölés megbízható mesterséges intelligenciáknak

A vizsgált jellemzők között van a képzéshez használt adatok származása vagy az alkalmazott algoritmus átláthatósága is.

A VDE - Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V. egyesület az egyik legnagyobb európai technológiai szervezet, mely most kidolgozta egy olyan nemzetközi tanúsítvány, az AI Trust Label alapjait, amely a megbízható mesterséges intelligencia rendszerek jelölésére használható. Az érintett fejlesztések csak akkor kaphatják meg a minősítést, ha megfelelnek bizonyos etikai követelményeknek.

Dr. Christoph Peylo, a Bosch Digitális Bizalom Programjának felelőse kiemelte, hogy figyelembe vették az AI Ethics Impact Group ajánlásait és az Európai Unió aktuális elképzeléseit. Az AI Trust Label bemutatása nyárig megtörténik és a jelölést bármely társaság alkalmazhatja majd a mesterséges intelligenciára épülő termékei esetében.

A szakemberek a VCIO-modellt alkalmazzák, amely négy paraméteren alapul. A legfelső szinten vannak az értékek, amelyek betartását a meghatározott kritériumok alapján vizsgálják meg. Mindez az indikátorok és a megfigyelési jellemzők leírásának köszönhetően lehetséges. Sebastian Hallensleben, a VDE mesterséges intelligencia szakértője és a VDE SPEC projekt csoportvezetője hangsúlyozta, hogy az átláthatóság értékhez számos kritérium van, köztük az adott mesterséges intelligencia képzéséhez használt adatok származása és a karakterisztikája vagy az alkalmazott algoritmus átláthatósága és közérthetősége. Ezek a tulajdonságok a VDE SPEC keretében mérhetővé és számszerűsíthetővé válnak.

A VDE SPEC fejlesztésében részt vettek a BASF, a Bosch, az SAP, a Siemens és a TÜV Süd, továbbá a Darmstadti Egyetem, a Ferdinand Steinbeis Intézet, az iRights.Lab, a Karlsruhei Technológiai Intézet, és a Tübingeni Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!