Berta Sándor

Megtévesztők a mesterséges intelligencia segítségével készített arcok

Sok felhasználót megtévesztenek a nem valódi személyeket ábrázoló felvételek.

Sophie Nightingale, a Lancasteri Egyetem munkatársa szerint lassan ideje elkezdeni aggódni amiatt, mert a mesterséges intelligencia segítségével generált arcok rendkívül hatékonyan felhasználhatók rossz célokra, például az emberek megtévesztésére, bosszúpornók készítésére és csalásra.

Nightingale és Hany Farid, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) professzora azt vizsgálták, hogy a felhasználók mennyire jól tudják megkülönböztetni egymástól a valódi és a mesterséges intelligencia segítségével készített arcokat. Megállapították, hogy az utóbbiak nem csupán valósághűbbek, hanem sokkal inkább el is fogadják azokat az emberek.

A kutatócsoport összesen 400 valódi és 400 mesterséges intelligencia által generált arcot tanulmányozott, majd azokat a megmutatták 219 olyan személynek, akik fel voltak készítve a megtévesztő felvételekre és 315 olyannak, akik nem. Az előbbiek 59, míg az utóbbiak közel 50 százalékos pontossággal állapították meg, hogy melyik arc a valódi és melyik nem. Egy harmadik, 223 résztvevős csoport később értékelhette egy 7-es skálán az arcokat abból a szempontból, hogy mennyire bízik meg azokban és a mesterséges intelligencia által generált felvételek átlagosan 4,82 százalékos értékelést kaptak és jobb eredményt értek el, mint a valódi személyek arcai. Nightingale szerint a háttérben az állt, hogy a mesterséges arcok átlagosabbak voltak, mint a valódiak, az emberek pedig jobban bíznak bennük.

A kutató és a kollégái az eredményeiket a AI-synthesized faces are indistinguishable from real faces and more trustworthy című tanulmányukban tették elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neocortex #4
    thispersondoesnotexist.com
    F5
  • Zsoltee_a_bator #3
    Photoshop hogy jon ide? Publikus a kod es a dataset, 1024*1024 -es felbontason dolgoztak: itt elerheto. A machine learning az AI egyik agazata.

    Embernek megkulonboztetni az igaziakat jo hatasfokkal szerintem mar most kozel lehetetlen.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2022.02.17. 14:02:06
  • quatlander #1
    Ezekről én sem mondanám meg, hogy mesterséges intelligencia segítségével készített arcok
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.02.16. 14:19:55