Berta Sándor

Mesterséges intelligencia projekteket támogat Franciaország és Németország

A cél a klímaváltozás hatásainak felmérése és egy jövőbeli pandémiára való felkészülés.

Franciaország és Németország januárban jelentette be, hogy innovatív megoldásokkal 5G-projekteket támogat és erre a célra összesen 17,7 millió eurót szán. Most a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztérium (BMWK) közölte, hogy öt kooperációs programot támogat összesen 17,9 millió euróval a mesterséges intelligencia területén. A projektek keretében új megoldásokat akarnak kifejleszteni a lehetséges járványhelyzetek korai felismerésére és leküzdésére, valamint az ipar ellenálló képességének erősítésére.

Dr. Franziska Brantner a minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, hogy a digitális kulcstechnológiákban rejlő teljes potenciált ki kell aknázni azért, hogy a gazdaság átalakulását támogatni lehessen, a német és az európai gazdaság szuverenitását erősíteni lehessen, illetve az eddiginél jobban felkészüljenek a jövőbeli járványokra. Ezért is teszik intenzívebbé az együttműködést Franciaországgal a mesterséges intelligencia területén.

Az Artificial Intelligence Tools for Outbreak Detection and Response (AIOLOS) nevű programban olyan mesterséges intelligencián alapuló modelleket akarnak megalkotni, amelyek jobban felkészítik az emberiségeket a jövőbeli epidémiákra vagy pandémiákra. Így felismerhető lesz az új betegségek kitörése, azok lefolyásának és fejlődésének előrejelzése, továbbá meghatározhatóvá válnak a járványok ellenőrzés alá vonásának erőforrásigényei.

A Contrails in the Climate System: from Observation to Impact Modeling and Prediction (CONTRAILS) projekt a légitársaságok klímára gyakorolt hatásának ellenőrzését célzó eszközök kifejlesztését helyezi a középpontba, valamint támogatja a repülési útvonalakkal kapcsolatos jövőbeli kísérleti tesztek optimalizálását. A RenovAIte - Boosting renovation industry with AI a mesterséges intelligencián alapuló szoftverek fejlesztésére összpontosít azért, hogy a lakások és az utak nagy volumenű felújítását optimalizálni lehessen.

A GreenBotAI - frugal and adaptive AI for flexible industrial Robotics program résztvevői intelligens rendszert alkotnak meg az ipari robotok számára. A megoldással biztosítható lesz a folyamatos gyártás Európában - akár egy járványhelyzet alatt is. Ez erősítheti a kontinens szuverenitását és csökkentheti az európai üzemek környezeti hatásait a robothasználattal kapcsolatos energiafogyasztás akár 50 százalékos mérséklésével.

A GANResilRob - Generative Adversarial Networks and Semantics for Resilient, Flexible Production Robots projekt pedig azt célozza, hogy digitális gyártási rendszerek és feljavított ipari robotok segítségével csökkenteni lehessen az emberi kapcsolatokat a pandémiás krízisek idején, ezáltal mérsékelhetők legyenek a fertőzésveszélyek. Az elképzelések alapján a távolról irányított feladatmegtanulás és a gyártási folyamatok adott helyzethez való automatikus hozzáigazítása egyaránt hatékony segítséget jelenthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csikoskecske #1
    "Jövőbeli pandémia"...Apa kezdődik...(folytatódik)