Berta Sándor

Katonai mesterséges intelligenciába fektet be a Spotify alapítója

A menedzser 100 millió eurót invesztál a technológiába.

A Helsing nevű startup önálló európai szoftvermegoldást akar kifejleszteni katonai felderítési célokra, hogy a tisztek jobban megbecsülhessék a harctéri helyzeteket és pontosabban választhassák ki a célpontokat. Bár a technológia vitatott, Daniel Ek, a Spotify létrehozója nem sajnál több százmillió eurót a támogatására. Az elképzelések alapján az üzletember az összeget a következő tíz esztendőben akarja beruházni. E folyamat első állomása az a 100 millió euró, amelyet a Helsing kap.

Ek leszögezte, hogy Európának nagy esélye van arra, hogy vezető legyen az olyan dinamikus mesterséges intelligencia rendszerek felépítésében, amelyek etikusak, átláthatók és felelősségteljes módon vannak megalkotva.

Gundbert Scherf és Torsten Reil, a Helsing két társalapítója felvázolta a vízióját. Olyan szoftvereket akarnak lefejleszteni, amelyek felismerik a kamerák, a hőképek, a radaradatok és más szenzorok információi mögött lévő mintákat. Az elemzés jelentős része közvetlenül az érzékelőknél valósulna meg, akár adatkapcsolat nélkül is. Scherf kiemelte, hogy egy olyan helyzetképet akarnak létrehozni, amely a lehető legjobb döntések meghozatalát teszi lehetővé. A mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban és pontosabban tudja kiértékelni a képeket és az adatokat, ráadásul egyszerre több információt is figyelembe tud venni, például a helikopterek 360 fokos felvételeit.

Scherf 2014 és 2016 között részt vett a német védelmi minisztérium kiber- és információs tér parancsnokságának a létrehozásában, legutóbb pedig a McKinsey munkatársa volt, így egyaránt ismeri a technológiával szembeni elvárásokat, lehetőségeket és kritikákat. Számára kulcsfontosságú, hogy Európa rendelkezzen megfelelő képességekkel és hogy az értékeit technológiailag is le tudja horgonyozni. Alapvető elv, hogy a mesterséges intelligenciát csak arra akarják használni, hogy az emberek döntéseit megbízhatóbbá tegyék a segítségével. Egy európai megoldás lehetőséget nyit a saját etikai és átláthatósági szabványok kidolgozására. Az ügyfelek éppúgy lehetnek a fegyveres erők és biztonsági hivatalok, mint a szoftvereket a rendszereikbe integrálni akaró fegyvergyártók. A technológiájukat egyelőre az összegyűjtött 8,5 millió euró tőke segítségével fejlesztik, így a munkát nem korlátozzák a megbízások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #2
    És azután az éppen aktuális ellenfél kiismerve az MI gyenge pontjait, kiváló megtévesztő eszközöket fejleszt, és évezredekig folyhat majd az egymás megtévesztésére irányuló munka, egyre több munkahelyet teremtve. (Hozzáteszem, előre láthatóan nagyszerű produktivitási mutatókkal, és tökéletes értékteremtő jelleggel. - Az emberiség civilizációs fejlődésének egy újabb magasabb lépcsőfokaként. (Gratula, a "hüleprojektek" zseniális finanszírozóinak, a pénzkidobás felkent apostolainak, azért, mert van nekik miből.., hála mindannyiunknak a világon, akik valós értékteremtő munkájából összeharácsolják a "rávalót".)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.11.11. 09:00:17
  • Agyturbinikusz #1
    Ez is tud majd üvöltve értelmetlen parancsokat osztogatni?
    Az lenne a fejlődés.....