Berta Sándor

Új rekord a kvantum­kommunikációban

Pekingi kutatók a korábbi sokszorosára növelték a kvantumtitkosításos adatátvitel távolságát.

A szakemberek a kvantumkommunikációt a biztonságos adattovábbítás jövőjének tartják. A kvantumszámítógépek segítségével titkosított üzeneteket elvileg lehetetlen lesz feltörni és azok alapján kialakíthatóvá válik a kvantuminternet, amely a mostani világhálónál sokkal biztonságosabb lesz. A kvantumkommunikációban az üzenetek titkosításához két kvantumszámítógéptől származó qubiteket kell alkalmazni.

Az egyik komoly problémát a jelenlegi kis adatátviteli távolság jelenti. A korábbi rekord 18,5 kilométer volt, a Eurasian Times cikke alapján ezt sikerült most pekingi tudósoknak 102,2 kilométerre növelniük. Az adattovábbítási sebesség ugyanakkor rendkívül lassú volt, mindössze 0,54 bit/s. 30 kilométeres távolságra azonban a sebesség elérte a 22,4 kbit/s-ot, amely elegendő szöveges üzenetek továbbítására és a telefonbeszélgetésekhez. A tesztekhez optikai kábeleket használtak. A szakértők szerint ezzel azt sikerült bizonyítani, hogy a technológia már kiforrott és akár a meglévő internetbe is integrálni lehetne.

Long Guili, a rekordot felállító technológia kifejlesztője hangsúlyozta, hogy ha a mai világháló részeit kicseréljük a kvantumcsatornákkal, akkor az már önmagában sokkal biztonságosabbá tenné a kommunikációt. Egy banki fiókjelszót például két, egymástól 90 kilométerre lévő eszköz között úgy lehetne online továbbítani, hogy azokat ne tudják lehallgatni. Ehhez 3 darab 30 kilométer hosszú kvantumcsatornára lenne szükség 2 reléponttal. Az utóbbiakat klasszikus titkosítással védenék. Long ezenkívül potenciált lát abban, hogy a technológia védje a 6G mobilszabványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #3
  Ha jól sejtem, az összefonódás után az adott részecske szuoerpozicioban van, vagyis igencsak érzékenyen a külső behatasokra.

  Részlet a Wiki ből

  However, this behavior gives rise to seemingly paradoxical effects: any measurement of a particle's properties results in an irreversible wave function collapse of that particle and changes the original quantum state. With entangled particles, such measurements affect the entangled system as a whole.
 • kjhun #2
  Bennem is megfogalmazódott annó, a cikk olvasása után, az a kérdés, hogy: Mi, az oka annak, hogy a fény számára, szinte semmi távolságokra lehet csak így elküldeni, egy üzenetet? Kvantumos zaj (ha van ilyen) vagy valami más? Az említett relé pontok, pont a biztonság ellen vannak, ahogy a cikk sugallja, a kvantumbiztonság feltörhetetlen voltát. Szerintem, mindig is lesz egy gyenge láncszem, akárhogyan is agyalunk rajta.
 • Agyturbinikusz #1
  Úgy látom ez a srác hiányzott 1 óráról amikor azt tanították, hogy egy átviteli lánc leggyengébb eleme határozza meg az adott lánc biztonságát.... Relé pontok hagyományos titkosítás mellett. Értem.
  Nem hogy azon agyalna, hogyan lehet kitolni a távot.