Berta Sándor

Európai kvantum­hálózat épülhet

Összehangoltabbá válhatnak a kvantum-kommunikáció területén való fejlesztések.

A Fraunhofer Társaság és a QuTech nevű holland kutatóközpont közösen fog fejlesztéseket végezni a kvantum-kommunikáció és a kvantum-információs hálózatok területén. A két fél azért is szeretne együttműködni, hogy erősítse Európa innovációs erejét és előkészítse az úgynevezett kvantum-internet kifejlesztését és elterjedését.

A most megkötött hosszú távú stratégiai partnerség kiterjed nem csupán a fejlesztési kooperációra, hanem a megszerzett tudás és a tapasztalat megosztására is. A partnerek azt szeretnék elérni, hogy a jelenleginél jobb és átfogóbb tudományos együttműködések valósuljanak meg - többek között az új prototípusok és a tesztkörnyezetek kifejlesztésében, az alkalmazásorientált kutatáson belüli tapasztalatszerzésben és az iparon belüli tudásmegosztásban.

A létrehozandó kvantum-hálózat tesztkörnyezet lesz az ipar és a tudomány számára, hogy új termékeket és alkalmazásokat tudjanak kifejleszteni , s, hogy ki tudják használni a megosztott kvantum-számítástechnikában rejlő teljes potenciált. Ehhez a két partner közösen fog kidolgozni technológiai és interfészszabványokat.

A távlati célok között szerepel egy európai kvantum-hálózat létrehozása. Reimund Neugebauer professzor, a Fraunhofer Társaság elnöke rámutatott, hogy ehhez és az Amerikai Egyesült Államokkal, illetve Kínával szembeni eredményes küzdelemhez szükség van az európai tudományos élet, az ipar és a társadalom összefogására, már csak azért is, mert rengeteg kihívással kell szembenézni. Ezzel párhuzamosan új lehetőségek is nyílni fognak, például pályázati kiírások a határokon átnyúló európai kvantum-kommunikációs infrastruktúra kiépítésére. Dr. Kees Eijkel, a QuTech üzletfejlesztési vezetője szerint az ilyen infrastruktúrák létrehozásához szükség van határokon átnyúló stratégiákra a különböző technológiák kifejlesztéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Évtizedes multinacionális multimilliárd dollárod pénzégető project.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.12.20. 13:59:25