Berta Sándor

Elkészült Európa legnagyobb teljesítményű kvantum­számítógépe

Az új berendezést számos feladatra fogják használni.

Dr. Angela Merkel német kancellár, Anja Karliczek szövetségi kutatási miniszter és Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök virtuális jelenlétében adták át a Fraunhofer Társaság és az IBM szakemberei által kifejlesztett első IBM Quantum System One kvantumszámítógépet, amely 27 qubites teljesítményével jelenleg a legerősebb ilyen jellegű rendszer Európában.

A kvantumszámítógépet a jövőben többek között a fenntartható közlekedéssel, az új anyagok vagy gyógyszerek gyorsabb kifejlesztésével, a bonyolult pénzügyi folyamatok elemzésével kapcsolatos kutatások elvégzésére alkalmazzák majd. De addig is az elsődleges feladat a kapcsolódó megfelelő kvantumalgoritmusok megalkotása. A bemutatott rendszer cégek és intézmények számára egyaránt elérhető és biztos kutatási platformot kínál. Az üzemeltető Fraunhofer Társaság és az IBM garantálják, hogy minden feldolgozott felhasználói és projektadat Németországban marad.

A projektet Baden-Württemberg 2024-ig összesen 40 millió euróval támogatja. Winfried Kretschmann kiemelte, hogy a kvantumtechnológiák jelentik a jövő kulcsát. Aki azokat uralja, uralja a mostani időszak két megatrendjét is: a digitalizálást és a szén-dioxid-mentesítést, s ezzel párhuzamosan a kezében tartja a gazdasági jólét és a technológiai szuverenitás kulcsát is. Dr. Nicole Hoffmeister-Kraut, a szövetségi tartomány gazdaságig minisztere hozzátette, hogy a céljuk az, hogy Baden-Württemberg vezető ipari és innovációs régió legyen Európában a kvantum-számítástechnikával való értékteremtés területén.


A kvantumszámítógépek prioritást élveznek Németországban, amely méltó vetélytársává szeretne válni az USA-nak és 2 milliárd eurót akar költeni a területre. A tesztelésükre tíz óriáscég fogott össze: a BASF, a BMW Group, a Boehringer Ingelheim, a Bosch, az Infineon, a Merck, a Munich Re, az SAP, a Siemens és a Volkswagen megalapították a Quantum Technology and Application Consortium (QUTAC) nevű szervezetet. A konzorcium célja a kvantum-számítástechnika meglévő alapjainak a továbbfejlesztése, hogy a technológia alkalmas legyen ipari alkalmazásra is. A megalkotandó szoftvereket a technológia, a vegyipar, a gyógyszergyártás, a biztosítások és az autóipar területén használják majd. Emellett a szakemberek szeretnének létrehozni egy gazdaságilag sikeres európai kvantum-számítástechnikai ökorendszert. Ez ugyanis szerintük elengedhetetlen a kontinens digitális szuverenitásának a megteremtéséhez.

A QUTAC az elkészített dokumentumában megfogalmazta, hogy fontos, hogy a kvantum-számítástechnikából a különböző ágazatok egyaránt profitáljanak, az alkalmazás ne csupán az egyes területeken valósuljon meg. Jelenleg annak felmérése zajlik, hogy a technológia hol használható hatékonyan és milyenek a benne rejlő lehetőségek. A referencia-alkalmazásokat a tíz alapító cég közösen készíti el és azokat a konzorcium keretein túl fejlesztik majd tovább, az elért eredményeket pedig folyamatosan nyilvánosságra fogják hozni a QUTAC honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #21
    Hőbörgésen kívül többre nem telik?
  • futox #20
    @Sydra-nak megárthatott a Nap. Nyáron veszélyes tud lenni a kőműves meló, de legalább nem bonyolult!
  • ENVE #19
    Te jó ember, stabil qbiteket alig bírtak összehozni pár éve, te meg már eredményeket akarsz? Ne égesd már magad
  • Sydra #18
    Megint nem sikerült előrébb vinned a beszélgetést. Próbálkozz csak tovább! :)
  • dyra #17
    Az az érdemi mondanivalóm, hogy mivel teljesen inkompetens vagy a témában teljesen felesleges neked bármit is mondani. Arra lusta vagy, hogy elolvasd a Google segítségével a kvantum-számítógépes dolgokat. Ezért inkább neked kéne csöndben maradni.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.06.19. 23:01:52
  • Sydra #16
    Értem az analógiákat, értem, hogy nagy dolgokhoz idő kell, értem mi az a QC, értem mire akarják használni, nemrég még C++ konferencián hallgattam QC programozós előadást és egyet értek vele, hogy jó lenne ha lenne és nagyon hasznos lenne. Elismételgethetitek még ezeket egy párszor, ezzel mind egyetértek.
    Én arról beszélek, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a százmilliárd dollárnyi elfüstölt pénz hasznos dolgokra lett elköltve. Nagyon jól meg lehet élni abból, hogy sokan eljátsszák, hogy valami hasznos dolgot csinálnak ha közben az adófizetők állják a csekket. PR kampánynak is nagyon jó, hogy egy tech vállalat veszélyesnek és innovatívnak tűnjön. Könnyű úgy ígéreteket tenni, hogy mindenki előbb megy nyugdíjba, minthogy számon lehessen rajtuk kérni, hogy mire ment el a pénz.
    Szerintem a QC, az AI és fúziós reaktorok kutatása legalább 90%-ban kamu. Legalábbis az a részük mindenképpen, amihez az államoknak és az adófizetőknek köze van. Ahol a cégek a saját szakállukra kutatnak, ott meg van az esély hogy nem kamu, amit csinálnak.
    A világban amúgy rengeteg pénznyelő parazita szervezet van, amik kívülről nagyon hivatalosnak meg tudományosnak tűnnek, belül meg egy fingfűrészelés az egész. Nekem az az elképesztő, hogy az átlag ember ezekről nem tud, meg fel sem merül benne, hogy esetleg elcsalják a pénzt.
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    Úgy gondolom, hogy van jövője QC-nek, de talán csak a tudomány előrevitelében, esetleg adatbiztonságban.

    "Pure "matek" masina, ami önmagában többszörösen gyorsabb mint az összes szuperszámítógép együtt." Na ez így tévedés. Vannak olyan nagyon specifikus problémák, amiket QC-el több nagyságrenddel gyorsabban, vagy potenciálisan több nagyságrenddel gyorsabban lehet megoldani, de a legtöbb matematikai problémára jobb egy klasszikus számítógép.

    @Sydra
    "Az 30 éve is egy működő eszköz volt, meg ma is az."

    Az első számológép feltalálásától több mint 300 évet kellett várni arra, hogy a mechanikus gépeket felváltsák az elektronikus eszközök. 1936-ban Konrad Zuse megalkotta az első programozható elektromechanikus számológépet, a Z1-et. ~Wiki
    Szerintem a kvantum számítógép, valahol az elektromechanikus számítógépek 1945-50-es szintjén áll. Az normális, hogy egy jóval bonyolultabb technológia lassabban fejlődik.

    Kvantum Kémia haszna beláthatatlan lehet és nem csak a gyógyszeriparban, klasszikus számítógépek pedig kb. teljesen képtelenek a szükséges számítások nagyjának elvégzésére. Viszont ezek egy részét bizonyíthatóan el lehet végezni a maiknál jóval erősebb gépen, amire a fejlődés ütemét látva max 20 évet kell várni.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.19. 13:29:41
  • Sydra #14
    Azt látom hogy az arcod nagy, de konkrétumot te sem tudsz írni. Te is összekevered a vallást a tudománnyal. :)
  • MerlinW #13
    Így van. Nem is zavarnánk tovább a kis világodat. Sőt, a föld is lapos, meg a holdon sem jártunk soha.
  • Sydra #12
    "ez egy kezdeti technológia"
    30 éve tolják bele a milliárd dollárokat. Eddig nem mutattak fel semmit.

    "30 éve még a pc is gyerekcibőben járt, ma meg a zsebedben hordassz egy olyan eszközt..."
    Az 30 éve is egy működő eszköz volt, meg ma is az.

    "És igen, még egy böhöm nagy gépezet, mint még most a szuperszámítógépek mindegyike."
    Egy böhöm nagy gépezet ami nem csinál semmit. Nem számol kis semmit. Ha lekicsinyíted az se fog semmit kiszámolni!

    "Ja és katonai célokra biztosan már a kezdetektől használják...."
    Biztosan! Ha rádobják az ellenségre azzal pár embert meg lehet ölni.

    Én szeretném, hogy legyen kvantumszámítógép, de amit eddig láttunk QC projectektől az alapján az összes project csalásnak tűnik. Bárki megcáfolhat egy visszaellenőrizhető tanulmánnyal egy QC-vel megoldott problémáról!