Berta Sándor

Szuperchip készül kvantum­számítógépekhez

Az eszköz a hagyományos konfigurációkat egészítheti majd ki.

Németországban a kvantumszámítógépek válnak prioritássá. Az ország méltó vetélytársa akar lenni az USA-nak és 2 milliárd eurót költ erre a célra. Az ország szakértői testületét többek között Peter Leibinger, a Trumpf nevű cég fejlesztési vezetője irányítja, a tagok között pedig megtalálhatók az olyan világcégek, mint a BASF, a Bosch és a Volkswagen munkatársai.

Most ismertté vált, hogy Trumpf a startupján keresztül fektet be a kvantumszámítógépekhez készítendő újszerű chipekbe, amelyek különlegessége, hogy hagyományos konfigurációkba is beépíthetők, így nincs szükségük sem speciális hűtésre, sem vibrációmentes termekre. Minderről Peter Leibinger, a Trumpf ügyvezető-helyettese beszélt. A menedzser hozzátette, hogy így egy lépéssel közelebb kerültek az ipari kvantumszámítógépek létrehozásához. A szakember rámutatott, hogy nem szabad úgy elképzelni a dolgot, hog a kvantumszámítógépek fogják kiváltani napjaink univerzális számítógépeit, amelyek ma az iPhone készülékekben, az autókban és az íróasztalokon működnek.

A Trumpf vállalathoz tartozó Q.ant nevű startup öt éven belül ki akar fejleszteni egy teljesen működőképes kvantumchipet, amely kiegészítheti és nagyobb teljesítményűvé teheti a mai számítógépeket. Emellett a Q.ant megalkotott egy fotonikus chip-eljárást, amellyel a legkorszerűbb kvantumtechnológiával dolgozó processzorokkal egészíthetők ki a mai konfigurációk. Leibinger az eljárást áttörésnek nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!