Berta Sándor

Üzembe helyezték Európa első 5000 qubites kvantum­számítógépét

A tudósok és a cégek teljesen új kutatási lehetőségekhez jutnak.

A Jülichi Szuperszámítógép-központ (JSC) és a D-Wave Systems hivatalosan átadta azt az új kvantumszámítógépet, amely 5000 qubites és mérföldkövet jelent az európai számítástechnika történetében. Az eseményen jelen volt Bettina Stark-Watzinger német kutatási miniszter, Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Mariya Gabriel, az Európai Unió innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa. Ez a D-Wave Systems első kvantumfelhőn alapuló rendszere Észak-Amerikán kívül.

Bettina Stark-Watzinger közölte, hogy a kvantumszámítógépek hatalmas esélyeket kínálnak a jövő és Németország számára. Ott van bennük a potenciál arra, hogy javítsanak a mindennapokon, például segítsenek az áramhálózat optimális használatában, a pénzügyi piac stratégiák optimalizálásában vagy a hatékonyabb gyógyszerek tervezésében.

Mariya Gabriel hozzátette, hogy a kvantum- és a szuperszámítógép-technológiák jelentik a kulcsot a fejlettebb tudományos felfedezések megvalósításához és kinyitják az ajtót a nagy innovációs potenciállal rendelkező új ajtók felé. A forradalmi technológiához tudósok, vállalatok és más szervezetek egyaránt hozzáférhetnek.

Az új kvantumszámítógép különösen alkalmas a nehéz optimalizálási problémák megoldására, például a forgalom hatékony vezérlésére vagy a mesterséges neurális hálózatok képzésére azért, hogy azokat a mesterséges intelligenciában lehessen alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #11
    Logikai helyességét nem kérdőjelezik meg, inkább nézzük úgy a dolgot, hogy sokkal hasznosabb lesz mint a hadsereg és a soros/migráns plakátok hada, és nem épül belőle Lolo land Alias Hungary. Ha szerencséd van akkor a te elme betegségedre is talál majd megoldást, ha nem akkor lehet megoldja a fúziós problémák hadát, vagy segít egy 100X hatékonyabb akkumulátor kifejlesztésében.
  • Sir Cryalot #10
    "Ha ez valakinek a magán projectje lenne állami támogatás nélkül és nem parádéznának körülötte a politikusok minden héten, akkor sokkal hitelesebb lenne."

    na ez bizony igaz,főleg ha valakinek még rémlik mekkorát paroláztak ezek a drónkiller békedíjas obamával a csitrilliárdos AGYprojektjükkel amiből akkora beégés lett mint a ház, kirugásokkal tarkítva :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.02.22. 02:02:49
  • kvp #9
    5000 qbit-tel mar egesz jol lehetne torni a mai titkositasokat, pl. kezdhetnek a bitcoin root kulcsaval, aztan johetne a tobbi kripto, a bankkozi kulcsok, a kulonbozo drm es tpm rendszerek kulcsai. Igazabol ez az egyetlen, egyszeru felhasznalas is eleg durvan diszruptiv hatassal jarna.

    Kerdes persze, hogy a gep tenyleg tudja-e az 5000 qbit-et? Ugyanis ennyi mar tenyleg eleg nehany fent felsorolt valos vilagebeli felhasznalashoz. (picit levon a techologia ertekebol, hogy csak 15-os kapcsolatokat tud a gep, mig a kripto toreshez inkabb 256-os kapcsolat kellene, hasonlo szamu qbit-tel)
  • Sydra #8
    Szóval ha létezett hasznos találmány a múltban, akkor onnantól semmit nem lehet megkérdőjelezni, ami pénzbe kerül? Akkor se ha 30 éve öntik bele a milliárd dollárokat eredmény nélkül? Így működik a logikád?
    Ha ez valakinek a magán projectje lenne állami támogatás nélkül és nem parádéznának körülötte a politikusok minden héten, akkor sokkal hitelesebb lenne.
  • felemelő #7
    Az első repülőgépek is micsoda öncélú pénzégetők voltak csupán.
  • Sydra #6
    A wiki-n csak "potenciális alkalmazások" rovat van csak. Nincs mit elhinni rajta, mivel csak arról ír, hogy ha majd lesz ilyen, akkor az mire lehet jó. Engem az érdekelt, hogy ez a képen látható drága fekete doboz tud-e bármi hasznosat csinálni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.01.19. 17:06:07
  • Omega #5
    Ott vannak az alkalmazások a wikipedia oldalon, mit nem lehet azon elhinni?
  • Sydra #4
    "Hidd el, nem azért öntenek bele NEM közpénz dollármilliárdokat, mert nem látják, hogy mire lehetne használni (megy néhol közpénz is bele persze)"

    Az hogy mibe hány milliárdot öntenek az az égadta világon SEMMIT nem mond annak a használhatóságáról. Az ilyenek simán lehetnek PR stunt-ok, vagy olyan pénzégetők, amiken keresztül kitömik a politikusok haverjait. És ezeknek egy jelentős részét közvetve vagy közvetlenül közpénzből finanszírozzák.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.01.19. 14:04:11
  • AndReWsss #3
    google/wikipedia a barátod - ahogy szokták mondani.
    Hidd el, nem azért öntenek bele NEM közpénz dollármilliárdokat, mert nem látják, hogy mire lehetne használni (megy néhol közpénz is bele persze)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing#Potential_applications
  • AndReWsss #2
    Itt azt hiszem 2 nagyságrend a qubiteknél elcsúszott...
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_quantum_processors