Berta Sándor

Éretté váltak a kvantum­számítógépek

Már csupán idő kérdése, hogy az energiaszektorban is megjelenjenek a különleges készülékek.

Az ágazatban megvalósuló átállás nem csupán zöldebbé, hanem digitálisabbá is teszi az áramellátást. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik az igény a számítási műveletek elvégzésére, amely komoly problémák elé állítja a piaci szereplőket. Az, hogy egy energiaellátó társaság szabadalmat nyújt be nem számít szokatlannak. De az, hogy az Eon egy kvantumtechnológiás szabadalmat akar levédetni, már furcsa és meglepő. A cég egy olyan algoritmust akar szabadalmaztatni, amelynek a segítségével optimálisan vezérelhetők az elektromos autók nagy flottái és azok egyúttal az áramhálózatba is beköthetők.

Karsten Wildberger, az Eon digitális átalakulásért felelős vezetője szerint a kvantumtechnológia az egész ágazat számára nagyon érdekes. Az energiarendszer egyre összetettebb lesz, egyre több paraméter van, amelyek folyamatosan változnak és a vezérlési feladatok ellátására jobban alkalmasak lennének a hatalmas számítási teljesítményt nyújtó kvantumszámítógépek.

Az energiaellátás alaposan átalakult az elmúlt években, évtizedekben. A áramhálózatba egyre több szél- és naperőművet kötöttek be, valamint folyamatosan nő a visszatáplálást kívánó háztartások száma is. Az áramellátást és az adatfolyamokat is vezérelni kell, Wildberger szerint pedig a klasszikus módszerek előbb vagy utóbb elérik a határaikat. A kvantumtechnológiával a nagyon bonyolult rendszerekben is lehetséges nagyon rövid idő alatt több millió paramétert kiszámolni. A számítások elvégzésének sebessége és a feldolgozható adatmennyiség mérete egyaránt a kvantumszámítógépek mellett szól. Azok alkalmazásával lehetővé válik olyan összetett feladatok néhány perc alatt való megoldása, amikre hagyományos számítógépekkel több hónapra lenne szükség.

Olaszországban az Enel energiaügyi konszern, Franciaországban az EDF, míg émetországban a BASF, a BMW vagy éppen a Volkswagen is használ már kvantumszámítógépeket annak ellenére, hogy a mostani rendszerek még nem kiforrottak és különleges feltételeket kell teremteni a működésükhöz. De ennek ellenére kifizetődők ezek a beruházások, hiszen számos előnyük van. Míg a hagyományos számítógépekkel egyszerre legfeljebb csak néhány száz elektromos autó feltöltését lehet monitorozni, egy kvantumszámítógéppel akár több százezer vagy millió jármű feltöltése is vezérelhető. Ráadásul ezekkel a készülékekkel számos új lehetőség nyílik a szakemberek előtt. S mindez különösen a digitalizálás korszakában rendkívül fontos. Egy-egy kiforrott rendszer komoly versenyelőnyt jelenthet a piaci szereplők számára a vetélytársaikkal szemben.

Azt ugyanakkor Wildberger is elismerte, hogy van még min javítani és az optimalizálási lehetőségek is további 10-15 százalék javulást jelenthetnek, így a technológia még hatékonyabb és jobb lehet. A menedzser elképzelhetőnek tartotta, hogy előbb vagy utóbb a kvantumtechnológiájukat szolgáltatásként fogják kínálni. Azonban pont az energiaszektorban rendkívül fontos a biztonság és nem lehet bármelyik technológiát csak úgy alkalmazni és ráereszteni a jelenlegi hálózatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #7
  OFF: Unalmas és retard a vérpistikézés, nagyon jól emlékszem hogy 90es évek elején szerepjáték körökben kezdődött,a tápolásra vonatkozott, utána prohardverék sajátították ki, mert ugye saját kútfőből azóta se sikerült semmit kitermelni. Mindenki saját szájíze szerint használja hardwares kontextusban persze .
 • A1274815 #6
  "Azaz bizonyos modon lehet, egesz pontosan a root kulcsot megtorni es onnantol a teljes chain ertektelen."

  Ahhoz még kellene néhány 100 ezer qubit.
 • esztyopa #5
  WOW !
  Majd Pistike minden reggel betölti a folyékony nitrogént a számítógépébe,és hasít...
 • kvp #4
  Bitcoint pont nem lehet. Azaz bizonyos modon lehet, egesz pontosan a root kulcsot megtorni es onnantol a teljes chain ertektelen. Szoval lehet megerne az ismertebb blockchain-eket par nap szamitassal lenullazni. (mindent aminek jelenleg valodi penzben is erteke van) Szerencsere az ehhez szukseges bitszamu kvantumszamitogepeket meg nem nagyon gyartanak.

  Az energiaszektor es benne foleg a halozatiranyitas meg lassan kezd olyanna valni mint a digitalizalt tozse (vegul is az). A gond annyi, hogy ha megdol egy tozsdei rendszer valamilyen hiba miatt akkor arra a napra felfuggesztik a kereskedest. Ha megdol az elektromos rendszer, akkor mi lesz? Arra a napra felfuggesztik az aramszolgaltatast?

  Erdemesebb lenne olyan intelligens elektromos halozatot epiteni, ami kulonosebb egyensulyozas nelkul kepes kiegyenliteni a kilengeseket es nem a profitmaximalizalasra, hanem a szolgaltatas stabilitas maximalizalasra van tervezve. Kemiai (aksik) vagy fizikai (pl. szivattyus viztarozok) tarolokkal siman meg lehetne oldani, hogy a rendszer mindig maxra toltse az aksikat es akkor egy-egy energiaforras kieses eseten (hirtelen beborul vagy szelcsend lesz) is maximalis tartalek allna rendelkezesre. Onnantol nem kell olyan pontosan iranyitani a rendszert. Ha tultermeles van, akkor toltunk amig lehet, a felett pedig el kell egetni a folos energiat olyanra amibol kvazi korlatlan mennyiseget elo lehet allitani, pl. szen kivonasara a legkorbol. (szendioxidbol es vizbol metant es oxigent lehet eloallitani, vagy szendioxidbol elemi szenet es oxigent). A metan kesobb elegetheto repulogepekben, gazturbinas eromvekben vagy urraketakban, mig a szen siman visszapakolhato a fold ala. Ez megoldana a tultermeles kerdeset, megoldana a hirtelen termeles kieseseket es meg kulonosebb szamitasi kapacitas se kell hozza. A tarolas elve nem uj, kb. igy mukodnek a tapszuro kondenzatorok minden mai elektronikaban. A metan szintezissel meg az amerikai hadsereg es pl. a spacex kiserletezik eleg jo eredmenyekkel. (mivel a Marson nincs olajkut vagy foldgaz, de viz es szendioxid az van boven es valahogy vissza kell hozni a raketakat)
 • VolJin #3
  Digitális energiaszektor.
  Vagy van áram vagy nincs...
 • globint #2
  Szerintem a kvantumszámítógéppel kellene bitcoint bányászni!
  :)
 • Agyturbinikusz #1
  Hat akinek megvan a hattere, hogy huteni tudja oket, ugye egy szolgaltatonak, csak eszebe jut behuzni a kozvetlen betapot ilyen celra a telepre, helyi trafoval a KOF-rol.