Berta Sándor

Az erkélyig viszi a csomagokat egy új drón

Van más mód is a robotrepülőgépes áruszállításra, mint a termékek ejtőernyővel való ledobása.

A 33 éves liechtensteini Herbert Weirather azért alapította meg a Jedsy nevű startupot, hogy az általuk fejlesztett pilóta nélküli légi járművek leszállítsák a csomagokat és ne ejtőernyővel dobják le azokat. Ez az eljárás megakadályozhatja a lopásokat és a károkat. Az ejtőernyővel való ledobás hátránya, hogy a megrendelt árucikkek akár idegenek kezébe is kerülhetnek vagy elázhatnak. A Jedsy drónjai ezzel szemben az erkélyekre vagy akár az ablakba is leszállhatnak, így ez az eljárás erősítheti a robotrepülőgépek elfogadottságát.

A Jedsy pilóta nélküli légi járművei először GPS-adatok segítségével repülik végig az útvonalat, majd az erkélyeken landolnak egy előre felszerelt megoldás segítségével, végül egy erős tépőzárral rögzítik a pozíciójukat. Indulásnál először a tépőzárat, majd a rögzítést oldja el a rendszer. A madárra hasonlító drón fesztávolsága 2,4 méter, a hatótávolsága 200 kilométer, legfeljebb 2,3 kilogrammot tud szállítani és a működése során a vitorlázórepülésből származó elemeket használ.


Weirather elmondta, hogy Malawiban már tesztelik két robotrepülőgépüket, amelyek kórházaknak szállítanak ellátmányt. A harmadik világ számos országában ez egy hatékony megoldás lehet, mivel az utak olyan rosszak, hogy azokon legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel lehet haladni. További előnyt jelent, hogy számos útvonal kialakítható, amelyek ráadásul automatizálhatók is. Malawi után a cél az Amerikai Egyesült Államok, ahol már a pilóta nélküli légi járművek 15. változatát fogják használni.

A vállalkozó egyébként 2016-ban létrehozta a Drone Champions League nevű versenysorozatot olyan robotrepülőgépek számára, amelyek akár PlayStation segítségével is irányíthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Baker1 #4
  Le vannak maradva! :D

  https://www.youtube.com/watch?v=4jCfbTSoCiA

  https://www.youtube.com/watch?v=s9wpWc3xX94
 • duke #3
  Ez igy eleg benanak nez ki, de mondjuk legyen ez a 0.8 -as verzio, es majd a 2.2 verzio egyszer majd hasznalhato lesz. Valamilyen szabvanyos postalada szeru tarolot kene kitalalni, es elhelyezni a hazfalon, erkelyen, keritesen. Jon a dron felismeri, rarepul, es beleteszi a szabvanyos meretu csomagot. Lezarja es ertesiti a tulajt a kezbesitesrol.
 • kvp #2
  Az uvegbol keszult korlatra valo leszallas az nagyon Mezga csalad fele fenyposta stilusu. A legkisebb szel eseten is a korlatot betorve fog leszallni, miutan lefujta a szel a rosszul rogzitett csomagot.

  Ha mar mindenkeppen erkelykorlaton leszallas, akkor 4 emelorotoros dron (ha hatotav is kell, akkor tiltrotor) es a leszallohely egy vizszintes, aktiv celkeresztes felulet kellene hogy legyen. Kb. egy deszka amit kilogatnak mint egy ruhaszaritot. Ez utobbi tartalmazhat egy rogzito/pozicionalo tolcsert is, amibe a dron alja beleulhet (lasd madarfeszek) es igy akar az automatikus toltore csatlakozast is meg lehet oldani. (tehat minden cimen tudna tolteni ha szuksege van ra) A csomagrogzitest pedig mindenkeppen egy zart dobozzal kell megoldani, akkor biztos nem potyog le rola semmi.
 • Cat #1
  1. Nappal, tökéletes szélcsendben, kis tömeggel ahogy nézem működik ez a leszállás, de azért csak megnézném szürkületben (télen délután 4 óra!), némi szél mellett is.
  2. Nagyon béna ez a rárakós tárolási megoldás. Nyilván egy áramvonalas zárható doboz kellene rá.