Berta Sándor

Miniatűr hóvastagság-mérő radar drónokhoz

A megszerzett adatok többek között lehetővé teszik a lavinaomlások időben való felismerését.

Az új-zélandi Canterbury Egyetem tudósai egy olyan új radarrendszert fejlesztettek ki, amely akár robotrepülőgépekre vagy helikopterekre szerelhető és képes mérni a felszínen lévő hó vastagságát. A technika alkalmas a klímaváltozás hatásainak az ellenőrzésére is.

Wolfgang Rack, az egyetem professzora elmondta, hogy az eszköz jeleket küld a felszínre, amelyek visszaverődve kimutathatóvá teszik a hó vastagságát. Az így megszerzett adatok ötvözhetők a műholdfelvételekkel és 3D-térképek készíthetők az egyes területek hóvastagságáról. Rack rámutatott, hogy a radarok által szállított adatok néhány centiméteres pontosságúak. A megalkotott prototípust öt éven át tesztelték a sarkvidéki tengeri jégtakarón, a projektet az új-zélandi gazdasági, innovációs és foglalkoztatási minisztérium finanszírozta. A csapat most azon dolgozik, hogy a technikát úgy módosítsa, hogy az akár a szigetország hegyvidéki területein is alkalmazható legyen.

Rack úgy vélte, hogy miután világszerte rendkívül nagy mértékben csökken a hó, ezért mielőbb szükség van olyan adatokra, amelyek megmutatják, hogy miként lehet ezt a problémát megoldani. Ezekből az információkból lehet következtetni arra, hogy melyik síterületen fenyeget egy lavinaomlás veszélye. Gondot okoz viszont, hogy például az új-zélandi hó melegebb hőmérsékletű az antarktiszinál, ezért az anyagban lévő víz megnehezíti a jelenlegi rendszerekkel a méréseket. Ezért dolgoznak a szakemberek egy olyan új radarantennán, amelynek elegendő teljesítménye van ahhoz, hogy a melegebb hóba is jeleket küldjön. Az új antenna már az új-zélandi tél vége előtt, vagyis augusztus végén bevethető lesz és azt a helyi hegyekben, az Arthur's Pass Nemzeti Parkban tesztelhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!