Berta Sándor

Egymillió GHz a mikrochipek elméleti maximális sebessége

Ezt egy nemzetközi fizikuscsoport állapította meg.

A Lajos-Miksa Egyetem, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Grazi Műszaki Egyetem munkatársai közölték, hogy a tranzisztorok jelsebességének a fizikai határa egymillió GHz, amely egy Petahertz. Ez körülbelül 100 000-szer gyorsabb a mai tranzisztoroknál. Az ugyanakkor erősen kérdéses, hogy valaha a szakemberek képesek lesznek-e ilyen számítástechnikai chipek gyártására.

A mikroelektronika két dolgot követ azért, hogy a számítógépeket gyorsabbá tegye. Az első, hogy az alkatrészeket egyre kisebbé tegye azért, hogy az adatátvitel minél kevesebb időt vegyen igénybe. E miniatürizálás fizikai határa az atom méreténél van, annál kisebb áramkör nem hozható létre. A másik, hogy a tranzisztorok jeleit felgyorsítsák. Martin Schultze, a Grazi Műszaki Egyetem Kísérleti Fizikai Intézetének vezetője ez utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy minél gyorsabbak akarnak lenni, annál magasabb frekvencián kell működnie az adott elektromágneses jelnek. Így viszont előbb vagy utóbb a fényfrekvenciákhoz jut el az ember. Ez történik például az optoelektronikában.

Hatékony anyagnak számítanak az üvegek és a kerámiák, mert a félvezetőkkel összehasonlítva sokkal több energiát igényelnek, de a több energia egyúttal lehetővé teszi a magasabb frekvenciás fény alkalmazását is és ezáltal a gyorsabb adatátvitelt. A probléma az, hogy a szilárd dielektromos anyagok (kerámia, üveg stb.) nem vezetik az áramot anélkül, hogy tönkre ne mennének.

Marcus Ossiander, a Hardvard Egyetem leendő doktorandusza kiemelte, hogy ha valaki egy elektromágneses mezőt gerjeszt egy üvegben azért, hogy vezesse az áramot, akkor később eltörhet vagy egy lyuk keletkezhet benne. A kutatócsoport azt akarta elérni, hogy az anyagoknak ne legyen idejük széttörni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #5
  A 8-10 giga keves. Rakeresve, mar 2005-ben volt 604 Ghz-es tranzisztor, igaz nem sorozatba gyartva, csak prototipus . Es a muholdak is evtizedek ota tobb 10 Ghz -en sugaroznak, es azokhoz a jelekhez nyilvan megfeleloen gyors tranzisztorok kelletek.
 • Agyturbinikusz #4
  A frekvencia növelése addig lényeges, míg el nem jutunk oda, ahol pl a PCI Express tart, hiszen ott fázis alapú kódolás alkalmaznak az adott vívó frekvencián, ami annyit jelent, hogy a vívó frekvencia növelése nélkül lehet növelni az átvitt adat mennyiségét.
  A teljesítménynövekmény a frekvencia növelésével egyértelmű, szerintem a többség számára ezt kifejteni szükséges, de nem nmint tényt leírni.
 • Zsombor99 #3
  Iagz, azt nem írják, hogy a működési frekvencia növelésével a hűtést is növelni kell, már-már értelmetlenül nagy és bonyolult méretekig. Ha belegondolunk, a szuperszámítógépeknek is milyen hűtése van...
 • Agyturbinikusz #2
  Kontextus hiba a cikk maga, miért akarunk üvegben elektromágneses térrel áramot indikàlni?
  Az utolsó bekezdés teljesen értelmetlen ebben a formában.
 • kvp #1
  A szilicium felvezeto alapu tranzisztorok szobahomerseklet korul stabilan 4-5, maximum olyan 8-10 Ghz korul tudnak mukodni. A foton alapu rendszerek persze a felhasznalt feny frekvenciajanak kb. felevel, de azok nem szilicium felvezetok.

  ps: Ezert tervezik, hogy a 6G-s mobilhalozat mar infravoros fenyt hasznaljon, mert ezzel tovabb novelheto a frekvencia es igy az adott frekvencian az atviheto adatok mennyisege.