5
 • duke
  #5
  A 8-10 giga keves. Rakeresve, mar 2005-ben volt 604 Ghz-es tranzisztor, igaz nem sorozatba gyartva, csak prototipus . Es a muholdak is evtizedek ota tobb 10 Ghz -en sugaroznak, es azokhoz a jelekhez nyilvan megfeleloen gyors tranzisztorok kelletek.
 • Agyturbinikusz
  #4
  A frekvencia növelése addig lényeges, míg el nem jutunk oda, ahol pl a PCI Express tart, hiszen ott fázis alapú kódolás alkalmaznak az adott vívó frekvencián, ami annyit jelent, hogy a vívó frekvencia növelése nélkül lehet növelni az átvitt adat mennyiségét.
  A teljesítménynövekmény a frekvencia növelésével egyértelmű, szerintem a többség számára ezt kifejteni szükséges, de nem nmint tényt leírni.
 • Zsombor99
  #3
  Iagz, azt nem írják, hogy a működési frekvencia növelésével a hűtést is növelni kell, már-már értelmetlenül nagy és bonyolult méretekig. Ha belegondolunk, a szuperszámítógépeknek is milyen hűtése van...
 • Agyturbinikusz
  #2
  Kontextus hiba a cikk maga, miért akarunk üvegben elektromágneses térrel áramot indikàlni?
  Az utolsó bekezdés teljesen értelmetlen ebben a formában.
 • kvp
  #1
  A szilicium felvezeto alapu tranzisztorok szobahomerseklet korul stabilan 4-5, maximum olyan 8-10 Ghz korul tudnak mukodni. A foton alapu rendszerek persze a felhasznalt feny frekvenciajanak kb. felevel, de azok nem szilicium felvezetok.

  ps: Ezert tervezik, hogy a 6G-s mobilhalozat mar infravoros fenyt hasznaljon, mert ezzel tovabb novelheto a frekvencia es igy az adott frekvencian az atviheto adatok mennyisege.