Gyurkity Péter

Kína vezet a 6G fejlesztésében

Egyelőre még a szellemi tulajdon terén mérik össze részesedésüket, de partnereket is keresnek.

Az ötödik generációs mobiltechnológia napjainkban van terjedőben, az átlag vásárló számára ez még korlátozottan elérhető. Ennek ellenére már megindult a munka a 6G fejlesztése terén, Kína pedig büszkén közölte, hogy itt (is) ők vezetik a rangsort.

A 6G jelentőségét jól jelzi, hogy ennek mielőbbi kifejlesztése érdekében a tengerentúlon külön szövetség jött létre, tavaly novemberben pedig már az Apple és a Google is jelezte, hogy csatlakoztak a Next G Alliance tagjaihoz. Az Apple azóta konkrét pozíciókat is meghirdetett, ezekben kiemelik a fejlesztés fontosságát, viszont a kínai szabadalmi hivatal, a CNIPA, most közölte, hogy egyértelműen ők vezetnek, legalábbis ami technológiával kapcsolatos, eddig a benyújtott és elfogadott szabadalmak számát illeti. A szellemi tulajdon világnapján kiderült, hogy jelenleg nagyjából 38 ezer ilyen szabadalom létezik, ennek 35 százalékát nyújtották be Kínában, míg az USA a második helyen áll a maga 18 százalékával. Az egyes szegmenseken belül már módosul a kép, attól függően, hogy a különböző vállalatok és szervezetek mennyiben rendelkeznek előnyökkel a fejlesztés terén.

A mesterséges intelligencia terén például már 75 százalékos a kínai arány, ez jól jelzi az ottani törekvések (és a jelenlegi lehetőségek) irányát. A terahertz-technológia esetében 40 százalékos részesedéssel bírnak, ebben a szegmensben az első 10-ben lévő egyetemek és kutatóintézetek közül 6 Kínában tevékenykedik. Az ottani illetékesek viszont azzal is tökéletesen tisztában vannak, hogy számos területen még mindig kénytelenek európai és amerikai megoldásokra támaszkodni, ennek kiküszöbölése érdekében pedig azt javasolják, hogy japán és dél-koreai cégekkel fogjanak össze – a listán olyan nevek szerepelnek, mint a NEC, a Samsung és a Mitsubishi. Nem véletlen, hogy ezen cégeket említik meg, a 6G-szabadalmak toplistáján ugyanis a NEC, a Daewoo Communications, valamint Mitsubishi áll az első három helyen.

A következő generációs platform végleges formájától persze még messze vagyunk, ez várhatóan a következő évtized elején kezd majd elterjedni, mivel a mobilszegmensben nagyjából egy évtizedet vesz igénybe a fejlesztés, majd pedig a telepítés megkezdése. A sebesség terén százszoros különbséget ígérnek, ezzel a 6G terabites átvitelt biztosítana, a vízfelszín alatt és a világűrben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)