Berta Sándor

Kiterjesztett valóság vezérlés robotokhoz

AR-szemüveggel állítható be bármilyen pozícióba egy rugalmasan alakítható robotkar, bármilyen szakértelem nélkül. A megoldás számos módon és területen alkalmazható.

Az Imperial College London kutatói létrehoztak egy rugalmas rudat, nevezzük karnak, mely bármely irányba forgatható és csavarható. Egymáson elcsúszó mylar lapkákból áll, így a mozgatását nem korlátozzák merevítések vagy izületek, bármilyen alakra hajlítható. A felhasználók számára azonban nehéznek bizonyult a robot meghatározott formákba állítása útmutatás nélkül. Az alakításához egy olyan vezérlőrendszert alkottak meg, amelynek segítségével a gép gyakorlatilag bármilyen tetszőleges pozícióban rendkívül precízen elhelyezhető.

Nicolas Rojas és csapata fejlesztése a kiterjesztett valóság (AR) technológián alapul és a felhasználók egy kapcsolódó különleges szemüveg segítségével pontosan láthatják, hogy miként kell konfigurálniuk a robotot. Emellett lehetőségük van arra is, hogy különböző anyagokat és beállítási szempontokat hívjanak elő, azokat láthatják is a szemüvegben, illetve a gépet úgy irányítsák, hogy az az előzetesen megadott pozícióba kerüljön. Amint a robot az elvárt pozícióba kerül, elvégezheti a feladatát.


Rojas kijelentette, hogy nagyon fontos az adott pozíció pontosan meghatározható legyen. Az emberi szem ilyen jellegű pozicionálásra nem képes, ezért választották a kiterjesztett valóság technológiát, amely jelentős mértékben leegyszerűsíti a kezelést és számos olyan előre meghatározott anyagot kínál, amelyek segítségével akár a laikusok is zökkenőmentesen megoldhatnak különböző feladatok.


A kutatók öt, 20 és 26 év közötti férfi bevonásával már tesztelték is az új rendszert. Mindegyik személynek volt robotikai tapasztalata, de nem voltak különleges ismereteik a gépek manipulációjával kapcsolatban. Ennek ellenére mindegyikük probléma nélkül megoldotta a rábízott feladatokat. Az alkalmazási lehetőségek között lehet az épületek és a járművek karbantartása, illetve az emberek sérülések utáni rehabilitációjának a támogatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!