Berta Sándor

Életmentésben játszott főszerepet egy drón

Svédországban egy ideje tesztelik a vészhelyzeti robotrepülőgépes csomagszállítást, amely most bebizonyította a létjogosultságát.

A skandináv államban a szolgáltatás az Everdrone nevű cégnek köszönhetően valósult meg. A társaság pilóta nélküli légi járműve a svéd hatóságokkal együttműködve defibrillátort szállít a veszélyhelyzetekben a megadott koordinátákra. Az Emergency Medical Aerial Delivery-System (EMADE) nevű rendszer most bizonyított, ugyanis egy véletlenül a helyszínen tartózkodó orvosnak is köszönhetően sikerült megmenteni egy 71 éves férfi életét. Az esetről az Everdrone számolt be.

A trollhättani férfi december 9-én takarította a háza előtt a havat, amikor leállt a szíve. A beérkezett segélyhívás után a diszpécser az EMADE drónt küldte a helyszínre, a szállított automata külső defibrillátort (AED) pedig egy éppen munkába igyekvő orvos sikeresen alkalmazta az elsősegélynyújtást követően. A robotrepülőgép mindössze 3 perc alatt ért ki a megadott címre. Az orvos az autójából látta, hogy a férfi a földön feküdt és egy másik járókelő hívta a segélyvonalat.

Ez volt az első alkalom, hogy a rendszer megmentette valakinek az életét. Korábban négy hónapon át tesztelték az EMADE-t, 11 alkalommal szállították ki a defibrillátort és ebből hétszer gyorsabban ért ki a helyszínre a pilóta nélküli légi jármű, mint a mentőautó. Becslések alapján Európában évente 275 000, míg az Amerikai Egyesült Államokban évente 350 000 embernek áll le a szíve. Az esetek 70 százaléka az érintettek otthonában történik, a túlélési esély az eset után minden perccel 7-10 százalékkal csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!