Gyurkity Péter

Több ARM-chipen dolgozik az nVidia

A felvásárlás befuccsolása ellenére nem állnak le a munkálatokkal, jövőre indul az új sorozat.

A napokban számoltunk be arról, hogy a komoly szabályozói ellenállás miatt mégsem kerül az nVidia kezébe az ARM, viszont akkor azt is megemlítettük, hogy ehelyett egy 20 évre szóló licencmegállapodáson lesz a hangsúly, amely a fenti tranzakció nélkül is lehetővé teszi a megfelelő chipek kialakítását és piacra dobását. A jelek szerint ezen dolgozik most az nVidia, amely több eltérő példányt szeretne kifejleszteni.

A cég első embere az utolsó negyedéves és a 2021-es pénzügyi eredmények ismertetését követően beszélt arról, hogy a 20 évre szóló megállapodás lehetővé teszi a korábbi tervek megvalósítását. A menetrend első lépése a Grace CPU névre keresztelt fejlesztés lesz, amely várhatóan a jövő év első felében bukkan majd fel, ezt azonban számos további hasonló példány követi majd a sorban. Az Nvidia több eltérő területet, jó eséllyel mind a 4, jelenleg meglévő üzletágat lefedné az új megoldásokkal, vagyis a játékokra kihegyezett PC-k mellett az adatközpontok, az AI/HPC, valamint az autók terén is elérhetővé tennék az új sorozat tagjait, bár a pontos technikai részleteket persze még nem ismerjük.

A cég amúgy most nagyon jó számokat tett közzé, követve az AMD és az Intel példáját. A 2020-as évhez képest egyenesen megduplázták a nettó profitot, mivel mind a 4, fent megemlített területen sikerült előrelépést elérni, igaz, a bevétel legnagyobb része továbbra is a gaming hardverből és az adatközpontok szegmenséből folyik be. A trend valószínűleg folytatódni fog, a kiemelkedően erős vásárlói kereslet ugyanis továbbra is kitart, a készlethiány pedig csak szép lassan, fokozatosan tűnik majd el, valamikor jövőre – ha minden jól megy.

A francia Atos eközben bemutatta saját új szuperszámítógépes (HPC-)platformját, amely a BullSequana XH3000 névre hallgat. Ez már az nVidia új fejlesztéseit is támogatja, mégpedig folyékony hűtéssel, node-onként 1000 wattos fogyasztással, ami jelzi az architektúra skálázhatóságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!