Gyurkity Péter

Befuccsol az Arm felvásárlása

Az nVidia a szabályozó hatóságok ellenállása miatt készül lemondani az üzletről.

A GeForce-kártyák gyártója eredetileg még 2020 szeptemberében jelentette be, hogy az Arm felvásárlása mellett döntöttek, azóta azonban húzódik az ügy, legutóbb arról olvashattunk, hogy már az USA-ban is támadják a lépést. A komoly ellenállás miatt most dobhatják az eredeti tervet.

A Bloomberg számolt be a napokban arról, hogy a cég vezetése a visszalépést fontolgatja, mivel a jó eséllyel minden korábbinál fontosabb felvásárlás nagyon komoly ellenállást váltott ki a terület egyes szereplőiből, akik időközben összefogtak, hogy az illetékes szabályozó hatóságokat meggyőzzék a lépés veszélyességéről. Utóbbiak amúgy is vizsgálták az eredeti lépést, amely eddig nem igazán talált megértésre részükről, így nagyon úgy tűnik, hogy végül az Arm mégsem kerül az nVidia kezébe, ami egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi tulajdonos, a japán illetőségű SoftBank nem tesz szert komoly profitra az eladás révén.

A hatóságok oldalán az amerikai, a brit, az EU-s, valamint a kínai illetéseket látjuk, ezek közül egyik társulat sem jelezte eddig, hogy rábólintana az akvizícióra. A kínai fél ráadásul egyenesen kijelentette, hogy amennyiben a többi országban jóváhagyják a felvásárlást, ők mindenképpen blokkolni fogják azt saját országukban, de eközben a Qualcomm is komoly csapatot épített ki, amely magába foglalja az Arm architektúráját használó, illetve az iránt érdeklődő további komoly cégeket is (lásd Apple, Intel, Microsoft, Amazon, stb.), ők pedig szintén arról győzködik a szabályozókat, hogy a lépés nem erősítené a piaci versenyt, ahogy azt az nVidia eredetileg állította.

A helyzet némileg hasonlít a Qualcomm saját korábbi próbálkozására, amelynek keretében annak idején az NXP-t vásárolták volna fel – a komoly csúszás, valamint az EU-s vizsgálat után végül lemondtak a lépésről. Az nVidia a mostani hír szerint ugyanezt tervezi, ők állítólag már csendben közölték ezt saját partnereikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Az Egyesült Államok és baráti köre azért próbálkozik vele.
  • kvp #1
    Ha visszalep az nvidia, akkor lehetoseg lesz arra, hogy egy fuggetlen befektetoi csoport megvehesse az ARM-ot, hogy aztan a tranzakcio lezarulta utan kideruljon roluk, hogy a kinai allam neveben tettek. Mostanaban szinte csak a kinai allami hatteru felvasarlasokat nem blokkoljak sehol.