Gyurkity Péter

Szerény kártyákkal bővít az nVidia

Az AMD eközben a TSMC harmadik legnagyobb megrendelőjévé vált, jól megmutatva a trendet.

Az nVidia soron következő fejlesztései nemrég szerepeltek lapunk hasábjain, akkor arról írtunk, hogy egy régi kártyát dobnak nemsokára piacra, amely még az előző generációba tartozik. Most 3 eltérő típusról számoltak be a források, amelyek kifejezetten szerény jellemzőkkel jelennek meg.

A cég a napokban szép csendben jelezte a GeForce RTX 2050, a GeForce MX570 és MX550 közeljövőben esedékes debütálását, a nevekből pedig már rögtön tudhattuk, hogy nem éppen a nagy teljesítményre kihegyezett példányokkal készülnek. Az olcsóbb és szerényebb laptopokba szánt grafikus vezérlők összetételét, pontosabban az ezek alapjait biztosító architektúrák neveit ezt követően erősítették meg egy külsős lapnak, ebből pedig már biztosra vehetjük, hogy míg az első kettő változat a GA107 (Ampere) típusra épül, addig a harmadik, még náluk is gyengébb fejlesztés még a TU117 (Turing) alapjaira támaszkodik, ahogy azt az MX450 esetében már láthattuk. Ennek megfelelően ez utóbbi nem támogatja az nVidia DLSS, a ray tracing, illetve az nVidia Broadcast funkcióját, ám mindhárom GPU megbirkózik a Resizable BAR-ral és az Optimus platformjával.

Számunkra nyilván az RTX 2050 a legérdekesebb típus, hiszen ez szolgáltat majd némileg nagyobb erőt az erre kijelölt laptopokban. Szerencsére a jelenleg rendelkezésre álló információk ezen kártya technikai jellemzőire vonatkoznak, így kiderül, hogy 2048 CUDA-magra támaszkodhatunk, amit az alacsonyabb órajel, valamint az alig 30-45 watt közötti fogyasztás ellensúlyoz majd, tehát mindenképpen az RTX 2060 szintje alatt marad majd az új jövevény – nem beszélve a 64 bites memóriabuszról, ami szintén komoly korlátozást jelent. Ami az MX570 és MX550 előnyeit illeti, ezek az nVidia szerint a játékoknál, valamint a képek és videók szerkesztésénél mutatkoznak majd meg, legalábbis a korábbi hasonló fejlesztésekkel összehasonlítva.

Eközben az TSMC partnereinek (megrendelőinek) friss rangsorában az AMD már a harmadik helyen található, alaposan lemaradva az abszolút első Apple mögött. Ez annak köszönhető, hogy egyre kisebb hangsúlyt helyeznek a korábban a cég részét képező GlobalFoundries kapacitására. A második helyen a MediaTek bukkan fel, amely ennél némileg jobb számot mutathat fel, a negyedik pedig a Qualcomm lett. Érdekes módon az nVidia itt csak a hatodik helyre volt jó, az összes megrendelések alig 2,83 százalékát foglalva csak le magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!