Gyurkity Péter

Alakulóban a GeForce RTX 3090 Ti

A friss változat a jelenlegi generáció abszolút csúcstartója lenne.

Az nVidia egy évvel ezelőtt rántotta le a leplet új sorozatáról, amely a készlethiány miatt nem tudta kielégíteni a játékosok igényeit – a kártyák jórésze ehelyett a kriptobányászok kezében kötött ki, bár a spekulánsok is megpróbáltak komoly haszonra szert tenni, ami az árak további emelkedését eredményezte. Most érkezőben van a család eddigi legerősebb példánya, amelyet több másik változat kísérhet.

Az elmúlt hetekben több értesülés is napvilágot látott a soron következő típusokkal kapcsolatban, itt többek között felmerült a GeForce RTX 3090 Super, illetve a 3070 Ti várható megjelenése is – ez utóbbi már 16 GB memóriát kapna, legalábbis a forrás alapján. Szokás szerint külsős illetők és csoportok szivárogtattak ki további részleteket, a gyártó maga mélyen hallgat, így ezen információkat némi óvatossággal érdemes kezelnünk, hiszen továbbra sem tudjuk, hogy az nVidia pontosan mit tervez a mostani generációval. Legutóbb már a GeForce RTX 4090 néhány részlete is felbukkant a világhálón, most azonban mások ehelyett a GeForce RTX 3090 Ti várható megjelenéséről számoltak be, ez pedig az abszolút csúcstartó lenne, amíg befut a következő sorozat.

Ez a kártya természetesen a jelenleg elérhető zászlóshajó frissített változataként futna be, mégpedig jóval nagyobb étvággyal, a jellemző fogyasztás (TDP) ugyanis már 450 wattra ugrana, ami kereken 100 wattos növekedést jelentene a 3090-hez képest. Az ugyan nem világos, hogy ez pusztán egy külön modellre vonatkozik, avagy minden 3090 Ti ugyanezen fogyasztást hozná magával, viszont állítólag minden egyes kártya a PCIe 5.0 szabványnak megfelelő csatlakozót kapna, amivel szépen illeszkednének az Intel Alder Lake néven futó új chipsorozatához. A memória esetében a 21 Gbps-os memória (vagyis 2 GB-os modulok) alkalmazása jelentene újítást, egy újratervezett NYÁK-kal együtt, ez igényelne tehát még több áramot.

A megjelenést januárra vetítik előre, a hivatalos ár valószínűleg a 3090 kereken 1500 dolláros szintje felett maradna – sok függ azonban a chiphiánytól és a spekulánsok lépéseitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!