Gyurkity Péter

Nem kerül az nVidia kezébe az ARM

Túl nagy volt az ellenállás, így meg sem próbálkoztak a tranzakcióval.

Még januárban írtunk arról, hogy minden valószínűség szerint befuccsol az ARM felvásárlása, akkor azonban a hivatalos megerősítés még váratott magára. Most ismét felerősödtek az ezzel kapcsolatos hírek, amit nem sokkal később a két érintett fél közös nyilatkozata követett a sorban, megerősítve a feltételezéseket.

A két cég által kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy végül mégis meghiúsult a tervezett tranzakció, ennek elsődleges oka pedig a szabályozó hatóságok részéről megmutatkozó komoly ellenállás volt. Amíg néhány héttel ezelőtt az nVidia még mindig bizakodó hangot ütött meg, mára egyértelművé vált, hogy túl sok illetékesnek nem tetszik az üzlet, ezért nincs értelme tovább erőltetni azt. A 40 milliárdos lépésből (amely a SoftBank hasonló, akkor 32 milliárd dollárra rúgó 2016-os döntését követte volna a sorban) így nem lesz semmi, ehelyett az nVidia lemond a már előre kifizetett 1,25 milliárd dollárról, amely egyfajta fájdalomdíjként marad a SoftBank kasszájában, cserébe viszont megtartja a 20 évre szóló licencet, amely nyilván nagyon hasznos lehet majd a későbbiekben.

A kudarcot követően nem túl meglepő, hogy néhányan távozni kényszerülnek az ARM vezetéséből. Az eddigi első embert most Rene Haas követi, aki eddig a szellemi tulajdonért felelős csoport élén állt. A tulajdonos szerepében megmaradó SoftBank eközben visszatér az eredeti elképzeléshez, vagyis a tőzsdei bevezetésen munkálkodnak majd, amely várhatóan a félvezetőipar eddigi legnagyobb ilyen lépése lesz, legalábbis jelen pillanatban erről beszélnek a cég háza táján. A szegmensen belül valószínűleg nem lesznek komoly gondjaik, hiszen az ARM technológiáját (architektúráit) számos jól ismert gyártó licenceli, ez a mostani hírtől függetlenül a jövőben is így lesz.

Az amerikai, európai és ázsiai szabályozó hatóságok ellenállása tehát végül meghiúsította az üzletet, meglátjuk, ezek után lesz-e másik jelentkező – ez most nem tűnik valószínűnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!