Gyurkity Péter

Minden eddigi rekordot megdöntött az nVidia

A cég grafikus kártyái a keresletet nem is tudták kielégíteni, míg az autós szegmens lassan bővül.

Alig néhány nappal ezelőtt jeleztük, hogy a két jelentős gyártó soron következő grafikus kártyái nagy ugrást ígérnek, eközben azonban már azt is tudtuk, hogy a IT-szegmens fontosabb szereplői egyre-másra döntötték a pénzügyi rekordokat. Ez az nVidia esetében is így volt, a cég nagyon szép számokról adott hírt.

Az októberben lezárult periódusra vonatkozó pénzügyi jelentésben arról olvashatunk, hogy a vállalat bevétele meghaladta a 7 milliárd dollárt, amivel minden korábbi negyedév eredményét sikerült túlszárnyalniuk. A grafikus kártyák iránti erős vásárlói igényeket nem is tudták teljes mértékben kielégíteni, ezért most 3,4 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket a beszállítókkal, hogy jelentős mennyiségű utánpótlást biztosítsanak, némileg enyhítve az alkatrészhiányt, legalábbis az elkövetkező néhány hónapban. Az Ampere névre keresztelt architektúra képviselői tehát nagyon szép ütemben fogytak, ezek mind a játékok, mind pedig az adatközpontok területén jól teljesítettek, az átlagos eladási ár pedig szintén megemelkedett, ahogy a cég az erősebb típusokra koncentrált.

A játékok szegmenséből 3,2 milliárd dollár folyt be, ami csaknem 50 százalékos ugrást jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. A kifejezetten kriptobányászoknak szánt megoldások (CMP, crypto mining processor) 105 millió dollár értékben keltek el, ennél viszont jóval fontosabb, hogy az adatközpontoknak eladott fejlesztések 2,9 milliárd dolláros bevételt nyújtottak. A ProViz-üzletágból ezalatt 577 millió dollár folyt be, az autós szegmensre koncentráló csapat pedig mindössze 135 millió dolláros bevételt produkált, ami szerény növekedést jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest – egyben pedig jelzi, hogy ez az üzletág egyhamar nem fog nagy ugrást elérni, bár a hosszú távú tervekben éppen ez szerepel.

A tiszta profit 2,46 milliárd dollár volt, ez szintén nagyon szép eredmény, a pénzügyi év utolsó periódusában pedig ismét némileg magasabb, 7,4 milliárd dolláros bevételre számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    A cím nem igaz, hiszen a legrosszabb gazdasági év rekord veszteségét nem döntötte meg.