Gyurkity Péter

Régi grafikus kártyát dob piacra az nVidia

A GeForce RTX 2060 módosított változata jól jöhet a készlethiány idején.

A grafikus kártyák területén számos alkalommal olvashattunk már a komoly kínálati problémákról, a kriptobányászok tevékenységének mellékhatásairól, valamint az olykor csillagászati árakról. A soron következő generációk ugyan nagy ugrást ígérnek, ennél azonban talán fontosabb, hogy az nVidia most egy régebbi típus módosításával igyekszik kiszolgálni a vásárlókat.

A cég által házon belül fejlesztett szoftveres meghajtók friss változatában bukkant fel egy érdekes név, amely a közelgő piaci megjelenésre utal. A változtatások részletes listájában ugyanis már a GeForce RTX 2060 12 GB is felbukkan, ami azt jelzi számunkra, hogy az előző generáció mainstream változatának friss példánya van érkezőben, amely megduplázza a rendelkezésre álló memóriát, ezzel pedig jobban kiszolgálja majd az újabb játékok iránt érdeklődő felhasználókat. A pontos technikai adatokat ugyan még nem árulták el, mindössze annyit tudunk, hogy érkezőben van egy ilyen típus, viszont az elnevezés arra utal, hogy mind a kereskedelmi ár, mind pedig a puszta erő tekintetében a GeForce GTX 1660 Super, illetve az RTX 3060 közötti átmenetre számíthatunk, ami viszont pont megfelelőnek bizonyulhat a kiéhezett vásárlók számára.

Mindenképpen komoly előnyt jelent, hogy a fenti típus (vagyis a TU106, esetleg a TU104 GPU) által alkalmazott 12 nanométeres gyártástechnológia esetében nincs lefoglalva a szinte teljes kapacitás, így a TSMC viszonylag kényelmesen le tudja szállítani a további példányokat. Az sem mellékes körülmény, hogy az nVidia annak idején kifejezetten a kriptobányászok számára hirdette meg a Cryptocurrency Mining Processor névre keresztelt vonalat, amelynek tagjaiból a kezdeti roham után végül nem sok kelt el, így a nyakukon maradt egy szép adag Turing GPU, amit valószínűleg most próbálnak meg értékesíteni.

Ami a technikai részleteket illeti, ezekről egyelőre külsős információk láttak csak napvilágot, könnyen lehet azonban, hogy az nVidia nem változtat majd az eredeti példány jellemzőin, viszont megmarad a 192 bites busz, ezzel pedig a 2060 Super még mindig erősebb marad a most bemutatkozó változatnál. A memória méretének növelése mindazonáltal segít majd az olyan újabb játékoknál, mint a Cyberpunk 2077 és a Battlefield 2042.

Ahogy említettük, az ár várhatóan a fent említett két másik típus szintje között marad, ez tehát hivatalosan 230 és 330 dollár között lehet, amit a készlethiány módosíthat majd felfelé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bdzsana #13
  Vagy talán a fejlesztők végre nem abba fognak dollármilliárdokat tenni, hogy a főhős balheréjének szélborzolta szőrszálain realisztikusan törjön meg a napfény.

  Edit: lapajkának (nem működik valamiért a válasz)
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.12.07. 09:38:49
 • Lapajka #12
  Elértünk a PC gaming történelem végére...
 • dyra #11
  230 és 330 között simán megvenném.
 • robicarlos6 #10
  #7

  Nem gond. Amíg vannak filléres konzolok felőlem mehet.
  Utoljára szerkesztette: robicarlos6, 2021.12.05. 15:42:33
 • MerlinW #9
  "Hamar kinyírja aPC játékipart ez a videokártya ár téboly...."

  A PC játékipart mindig azok tartották el, akiknek futja hardverre / játékra / több ezer dollárnyi mikrotranzakciós szarra. Ez megmutatkozik a számokon is, a chiphiány idején is nőtt minden gyár bevétele. Nincs ok az aggodalomra, az ipar jól érzi magát :)
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.12.05. 01:57:01
 • TSImike #8
  Egy RX480-am volt (és van is) nekem is, és én is hasonló fogszívós voltam amikor 2020 januárjában megvettem leárazva 130 ezerért az RX 5700-at. Nem akartam tovább várni arra hogy esetleg még kedvezőbb lesz. Most már áldom az eszemet :)
 • lac coo #7
  Hamar kinyírja aPC játékipart ez a videokártya ár téboly....
 • wraithLord #6
  *Ja, de, majdnem 2,5 éves.
 • wraithLord #5
  Az RTX 2060 az 2 éves sincs, úgyhogy nem nevezném réginek. A kriptobányászok örülni fognak... :D

  Ami viszont tényleg egy régebbi kártya, az a GTX 1050 Ti, és valahol olvastam, hogy azt is újra elkezdi gyártani az nVidia. Mondjuk olyan nagyon sok mindenre nem jó, lényegesen gyengébb, mint az egyik laptopomban a GTX 1060 (pedig elég rendesen vissza van fogva), de talán azt nem fogják kriptobányászatba befogni. :D
 • Ellaberin #4
  Pont ma esett be a postaládámba egy 1050Ti/4GB szuperkedvező ajánlata 150 ezer froncsoért. Ez a kártya majd négy évvel ezelőtt indult harmad ennyiért.
  Én az RX480/8GB kartyámért 90 ezret adtam kb ugyan ekkor - és nagyon szívtam a fogam, egy ideid tartotta is az árát, majd a 1060 egyre jobban lelépte és jöttek ki sorra a 2x , RTX, 3x-s kártyák, de kb az RTX-nél úgy elment ek az árak, hogy most biztosan nem adom el. Pedig jó lenne már egy kis plusz kraft, még az RTX nem is érdekel, de hogy a mostani RX480-am 30-40% ver rá a UserBencs szerint...
  Szóval csavarhatják csigába és szórhatnak porcukros mákot a szar tetejére, az akkor is szar marad.