Gyurkity Péter

Alakul a GeForce RTX 4090

Nagy ugrásra számíthatunk, miközben a 3060 új példányai hibás chipeket kapnak.

Az nVidia jelenlegi generációja kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy ezen termékekkel máris rekordot döntöttek, eközben azonban újabb és újabb részletek jelennek meg a soron következő családról, annak technikai jellemzőiről. Most az órajel és a memóriabusz adatai bukkantak fel, de egy meglévő kártyáról is további információmorzsák szivárogtak ki.

Ezúttal is a több alkalommal hivatkozott illető, Greymon55, osztotta meg legújabb értesülését saját Twitter-lapján, amely a következő generáció várhatóan legerősebb tagjait meghajtó grafikus vezérlőre vonatkozik, bár a bejegyzésben az AMD soron következő fejlesztései is felbukkannak. Ebből az derül ki, hogy az AD102 jelzéssel ellátott változat valóban 5 nanométeres gyártástechnológiával készül majd, ez egy 384 bites memóriabuszt kapna (a GDDR6X-memóriával), az órajel pedig 2,2 GHz felett lenne, ami komoly előrelépést jelent az RTX 3090-hez képest. Egy korábbi bejegyzésben a fizikai méret is szóba került, ez állítólag 600 négyzetmilliméter lenne, a CUDA-magok száma pedig 18423-ra ugrana, ami a 3090-hez képest csaknem duplázást eredményezne, míg a frekvencia majdnem felével emelkedne meg.

Ami a jelenlegi generációra vonatkozik, a napokban az RTX 3060 kapcsán olvashattunk arról, hogy az nVidia a jelek szerint hibás chipeket alkalmaz a legújabb példányokban. Erre véletlenül jöttek rá, a külsős megfigyelők ugyanis azt vették észre, hogy az új kártyákban a GA106 helyett már a GA104 bukkan fel, amely eredetileg a némileg erősebb típusokban (RTX 3060 Ti, RTX 3070 és RTX 3070 Ti) teljesített szolgálatot. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy részben hibás, visszafogott teljesítményű vezérlők kerülnek ezen kártyákba, amelyek ereje csaknem megegyezik az eredeti változatéval, maga a lépés pedig egyáltalán nem meglepő, hiszen ezt tulajdonképpen minden gyártó bevett szokásként alkalmazza.

A döntésben valószínűleg a készlethiány is szerepet játszott, emiatt még inkább logikus lépésnek tűnhet a nem tökéletes példányok alkalmazása a gyengébb típusokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)