Berta Sándor

2021-ben jöhet az első német kvantum­számítógép

A készülék kísérleti jellegű lesz, a kiforrott modellek öt-tíz év múlva jelenhetnek meg.

Anja Karliczek német oktatási és kutatási miniszter a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy jövőre elkészül az első német kvantumszámítógép, amely kísérleti készülék lesz. Öt vagy tíz éven belül az új technológiát már az ipar is használhatja majd, Németország és Európa pedig fokozatosan ledolgozhatja az IBM és a Google mögött jelenleg meglévő hátrányát.

A politikus bejelentette, hogy már a nyáron döntés születhet arról, hogy melyik konzorciumok kapják meg a koalíciós bizottság által június elején elkülönített 2 milliárd eurót, amelynek célja a kvantumtechnológia területén való felzárkózás elősegítése. Karliczek kiemelte, hogy a rendkívül nagy teljesítményű számítógépek olyan problémák megoldásában segíthetnek, amelyeket a mai számítási kapacitásokkal csak több évtized vagy akár évszázad alatt lehetne megoldani.

A kvantumszámítógépeket elsősorban a gyógyszer- és a vegyiparban alkalmazhatják majd és a technológia stratégiai jelentőségű, mivel meghatározó az európai technológiai szuverenitás kérdésében. Miután a kapcsolódó költségek nagyok, így azokat egyetlen európai állam sem tudná egyedül fedezni.

A kontinensnek egyébként azért vannak jó esélyei ezen a területen, mert számos helyi kutató és startup foglalkozik a kvantumszámítógépekkel. Az európai fejlesztők és vállalkozások elsősorban az egyes komponensek, például a szoftverek, a hardverek és a szenzorok összekötésében nyújtanak kiemelkedőt. Viszont a technológiai fejlődés bonyolult és többek között még nem létezik olyan európai ipar, amely képes lenne kvantumchipeket készíteni. Ezért kell ezt az ágazatot is fejleszteni és szoftvereket készíteni. A legnagyobb problémát a finanszírozás jelenti - különösen a startupok esetében. Ezért is fontos az állami segítség.

A távlati cél az, hogy az európai uniós tagország szuperszámítógépeket is építsen és végül három ilyen is működjön az állam területén. Fontos továbbá, hogy a kvantumszámítógépeket fejlesztő és kezelő szakemberek képzése ne fékezze a fejlődést. Ősszel meghirdetik az első olyan továbbképzést, amelynek keretében olyan fiatalokat fognak képezni, akik ezen a területen akarnak dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!