Berta Sándor

IPadon futtatható a Windows 3.1

Az operációs rendszert elvileg bárki feltelepítheti az Apple táblagépeire.

Benj Edwards, a How-To Geek oldal munkatársa arról számolt be arról, hogy az iPad készülékekre sikeresen installálható a Windows 3.1, amely ezután egérrel és billentyűzettel használható. A felhasználóknak ehhez csupán az operációs rendszer licencére és a klasszikus DOS-játékok futtatását lehetővé tévő iDOS 2 alkalmazásra van szükségük. Edwards lépésről lépésre leírta a telepítési folyamatot.

Az iDOS 2 jelenleg 5,49 euróba kerül és immár évek óta elérhető az Apple App Store kínálatában. A program egy iDOS mappát hoz létre a helyi fájlkönyvtárban és a Windows 3.1 telepítési fájljait abba a mappába kell bemásolni. Annak, aki rendelkezik az eredeti Windows 3.1 lemezekkel, először át kell másolnia azok tartalmát az iPad készülékre. Ez megoldható USB-csatlakozós flopimeghajtók használatával.

A How-To Geek munkatársa leírta továbbá, hogy miként kell konfigurálni az iDOS 2-t ahhoz, hogy az alkalmas legyen a Windows 3.1 futtatására. Sőt, az operációs rendszer sikeres telepítése után további Windows-szoftverek is installálhatók az Apple táblagépeire. Az alkalmazások az Internet Archívum rendszeréből tölthetők le. A tesztek alapján az eszközökön még a régi játékok, például a Civilization II is használhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #7
    Android alá meg a Windows 98 is feltehető. Az Apple kaki, ki vesz olyat!?
  • Agyturbinikusz #6
    Remélem az XP is megy hamarosan.
  • wraithLord #5
    Végre licenszelt az Apple egy normális oprendszert? Kicsit régi már, de végül is nem volt ez rossz. :D

    (Bocs, nem volt komoly, de nem tudtam kihagyni. :D)
  • M2 #4
    Van, akinek minden Apple cikkről az Android jut eszébe...
    Irreleváns!
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Idos2 fájlmegosztása hosszú évek után került csak vissza és a dev állítása szerint elég sokáig ült Apple a fájlmegosztás újraigénylésén, mielőtt elfogadták volna azt.

    Bár a Windowsok futtatása miatt szerintem sem fogják engedni sokáig.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.07.15. 05:53:37
  • zola2000 #2
    Elvileg nem változott, szerintem ez az idos is gyorsan ki fog kerülni.

    Ha egy Android tabletben nyitott a bootloader és van driver, elvileg még ARM alapú Windows 10 is telepíthető, aminek elég jó az x86 emulációja azaz akár 2010es windows játékok (pl GTA 4/skyrim is mehetnek) Windows 11el meg majd az APK is működni fog, úgy hogy a Microsoft frissíti tehát nem fog valaki egy-két év után biztonsági réses tablettel maradni ha valaki ráhackeli a Google playt Windows 11re akkor elég jó tablet OS lehet.
  • kvp #1
    A legtobb Android-os telefon mar a 2.4 (2009) ota kepes regi dos-os jatekok futtatasara, tehat csekely 12 ev kesessel ez mar az ios alatt is elerheto. Sot anno meg a win95 is elindithato volt Android alatt. (en meg regi, full qwerty-s HTC-s Android-os keszuleken neztem, meg a quake is ment hasznalhato sebesseggel, wasd move + touchscreen aim iranyitassal)

    A gond persze nem az operacios rendszerek eltero tudasa volt, hanem az Apple azon szokasa, hogy konzekvensen kidobta az emulatorokat az appstore-bol. Ez azota ugy latszik megvaltozott, de a legtobb embernek nem tunt fel.