Berta Sándor

2022 elején lehet majd frissíteni a Windows 11-re

Az új számítógépeket vásárolók néhány hónap előnyt fognak élvezni a meglévő rendszert frissítőkkel szemben.

Néhány nappal ezelőtt mutatkozott be a Windows 11 és akkor az az információ jelent meg, hogy első körben az Insider-tagok próbálhatják ki az új verziót, amely az év végén, az ünnepi szezonban válik majd mindenki számára elérhetővé - a regisztrált Windows 10-szoftvert használók számára ingyenes frissítésként.

Most azonban a Microsoft Twitter-bejegyzésben és a hivatalos oldalán közölte, hogy a Windows 11 ősszel lesz elérhető, de kizárólag az új számítógépet vásárolók számára. Azoknak, akik a meglévő rendszerüket szeretnék frissíteni 2022 elejéig várniuk kell.

A hivatalos honlapon a "Mikor frissíthetek a Windows 11 rendszerre Windows 10-es eszközömön?" kérdésnél a következő válasz olvasható: Ha meglévő Windows 10-es számítógépén a Windows 10 legújabb verziója fut, és a készülék megfelel a minimális hardverkövetelményeknek, a számítógép frissíthető a Windows 11 rendszerre. A frissítés bevezetésére vonatkozó terv véglegesítése még folyamatban van, azonban a legtöbb jelenleg használatban lévő eszköz esetén várhatóan 2022 elején elérhető lesz.

Nem minden, a Windows 11-frissítésre jogosult Windows 10-es számítógépen lesz elérhető a frissítés ugyanabban az időpontban. Annak megállapításához, hogy számítógépe jogosult-e a frissítésre, töltse le és futtassa a PC Health Check alkalmazást. A frissítés bevezetését követően a Beállítások/Windows Update menüpontban ellenőrizheti, hogy a frissítés elérhető-e már az Ön eszközére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #14
    Kevesen veszik, mert az eladott kódok jó része nem legális. Illetve ugyanazt a fél legális kódot adják el 100x, amit utána MS simán letilt, ha éppen olyanjuk van.

    Lehet venni kódot ebay-en is, de valahogy a kód mellé ígért hibás alaplap mindig elveszik a levélben ^_^
    -----------------------------------------------------------
    Amennyiben MS komolyan gondolja a hardveres korlátozásokat, akkor karácsonyig biztosan peccselni fogják a W10 telepítős módszert.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.06.29. 23:47:56
  • kvp #13
    "Szóval azért nincs minden veszve a win11 megjelenésével"

    Igen, amennyiben a release valtozatban engedik a win10 boot komponenseinek hasznalatat. (es nem is fog elszallni miatta) Ezek gyakorlatilag kiutik a teljes efi/secureboot funkcionalitast. Meg a tpm-et is. A windows rendszer integritas ellenorzesnek ki kellene szurnia a kicserelt rendszer file-okat. (valoszinuleg a fejlesztoi valtozatban ezek az ellenorzesek ki vannak kapcsolva, mivel ugyebar meg fejlesztik)
  • Macropus Rufus #12
    lazán kapcsolódik: https://www.youtube.com/watch?v=5rDJyMXbPdE

    hogyan telepítsd a win11-et nem támogatott hardware-re.
    Kipróbáltam. Én is egy HP notival próbálkoztam (6540b, 4G RAM, 250GB SSD.)
    Okés picit lassú, csak próba volt, de megy.
    Szóval azért nincs minden veszve a win11 megjelenésével ;)
  • zola2000 #11
    De az a párezer forint csak addig párezer amíg csak kevesen veszik, mert van törés is.
    Ha tényleg nem lesz törés, egyből drágább lesz.

    Hacsak nem állnak át olyan üzletmodellre mint a winrar hogy hiába járt le a triál attól még használható lesz (vízjel nélkül)
  • Kissssss0 #10
    vagy lehet nekiállni turkálni a biosban mezei user-ként :) sok szerencsét mindenkinek hozzá :D
  • Major #9
    Jézusom. Azért remélem képben vagy, hogy egy AAA-s játék ma 25-30E Ft. Windows-t, meg veszel 10 évente egyszer. Ráadásul az EU legalizálta a használt kódok újbóli eladását, így pár ezer ft egy új Win 10 vagy egy Office 2019.
  • nlght #8
    Van egy 10-11 éves (már akkor is olcsó kategóriás) Lenovo laptopom húgomnál, 2 magos Celeron proci, win10 fut rajta gond nélkül 4 GB rammal, csak SSD-t kellett berakni a rendszernek. Alapból nem W10 támogatott, de minden driver jól vezérli a hardvert, szóval a processzor requirement lista az nettó baromság.

    Itt az alaplapi TPM chip és a Secure boot, illetve a W10 támogatási ideje a kulcskérdés.
    Ezek miatt meg az EU beperelhetné őket sztem, mert visszaél a monopol helyzetével.

    Olyasmire akarja kényszeríteni a vásárókat, amikre 1 éve még halvány esély sem volt, ugyanis eddig azt hangoztatta az MS hogy ez az utolsó windows és nagyon sokáig támogatva lesz.

    Van egy olyan érzésem hogy az illegális aktiválásokat mind a W11, mind az Office csomagok esetében elfelejthetik majd a szegényebb országok lakói, akiknek nincs pénze egy havi fizetést kiadni egy windowsra vagy egy officera.
  • MerlinW #7
    Windows 7-nél nem lassították a frissítéseket, hanem teljesen megszűnt a támogatása. Tehát nem lesz hozzá több frissítés. Windows 10 pedig 2025 végéig lesz támogatva.

    Az informatika drága hobbi. Haladni kell, költeni rá 5-6 évente, ha a legújabb szoftvereket szeretnénk használni. Ez ilyen, akár tetszik, akár nem. Az hogy a vállalatok ezt kikényszerítik, az - a pénzen kívül - csak jót tesz mindennek (kevesebb élő platform = több idő az aktuálissal foglalkozni, biztonságosabb minden, be lehet vezetni bleeding edge technológiákat, stb, stb).

    Mindenki aki szeretne váltani, az kapott 4 évet a MS-tól. 4 éven belül úgyis CPU-t cserél a többség, akinek már most is 3 évnél régebbi procija van (természetesen az senkit sem érdekel, hogy idén vett valaki 5 éves procit.)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.06.29. 13:43:10
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Windows 7-et brutálisan lelassították "frissítésekkel", ha Windows 10 is ugyanezt a forgatókönyvet követi, akkor bizony lesz egyfajta kényszer.

    Másik dolog meg az, hogy 10-el bizony vannak problémák, én bíztam benne, hogy esetleg 11-re váltva majd javítják ezeknek legalább egy részét, de sajnos ezt el lehet felejteni, most már (lassító) biztonsági frissítésen kívül nem kap majd semmit.
  • kvp #5
    A fo gond a processzorok biztonsagi rendszere. A legtobb mai desktop alaplap nem tartalmaz alapbol tpm chipet, a legtobb laptopba pedig az elavult regi szabvanyt raktak. A legmodernebb processzorok viszont mar beepitve tartalmazzak a ma elerheto legujabb megoldast, raadasul tavolrol konnyen frissitheto modon. (ami akar kikapcsolt processzor, de aram alatt levo alaplap eseten is mukodik, ha a wake on lan tamogatas el es a rendszernek van tavoli szerviz uzemmodja)

    Nagyon sok gepnel (desktopoknal es pc-knel is) alapbol le van tiltva az UEFI vagy ki van kapcsolva a secure boot funkcionalitas. Ez azt jelenti, hogy a gepek kepesek a windows 10 mellett alternativ operacios rendszereket is elinditani (pl: win7, barmilyen linux). Amint a felhasznalo megszunteti ezt a lehetoseget (pl. a Secure Boot elesitesevel az UEFI setup-ban) akkor valoszinuleg mar a windows 11 is kepes lesz telepulni. A megoldas lenyege, hogy a termek kulcs telepitve legyen a gep boot rom-jaba. Ha a windows 10 kulcsa megmarad a windows 11-hez is, akkor a gepek kepesek lesznek mindket rendszert futtatni, bar az uj gepes hirek alapjan az uj elotelepitett gepek mar csak a windows 11 sajat boot kulcsat kapjak meg es nem is lehet majd semmilyen mas rendszert telepiteni rajuk. (esetleg a win10 downgrade-et is megveheti hozzajuk a gyarto ha szan ra penzt)

    A fentiek miatt a mai gepek tobbsege nem fogja tudni futtatni a win11-et, csak akkor ha gyengitik a kovetelmenyeket es vagy hajlandoak lesznek kiadni egy win10-es kulccsal is indithato win11-et vagy eltorlik a secure boot kovetelmenyt. (az utobbi nem valoszinu) Igazabol minden konzol, iphone es zarolt bootloader-u android-os keszulek igy mukodik, tehat varhato volt, hogy kotelezove teszik a windows-okhoz is.

    ps: A secure boot azert is jo, mert amennyiben a diszk titkositas is aktiv vagy a hattertar fel van forrasztva az alaplapra, akkor os hiba eseten nem lehet tobbet hozzaferni a gepen tarolt szemelyes adatokhoz. Ez utobbi a helyzet a zarolt bootloader-u android-os telefonoknal is. Ha a szoftver valamiert tonkremegy, akkor vagy a markaszerviz megjavitja vagy venni kell egy uj gepet.