Berta Sándor

Windows 11 SE - végfelhasz­nálóknak nem ajánlott

Bár elvileg teljes értékű az operációs rendszer, mégsem ajánlott a feltelepítése az otthoni számítógépekre.

Két héttel ezelőtt mutatta be a Microsoft az olcsó Surface Laptopot. A termékre a Windows 11 SE operációs rendszer került, amelyet kifejezetten a diákok igényeihez igazítottak és a belépő szintű készülékeken való használatra optimalizáltak.

Természetesen felmerült annak a lehetősége, hogy az új szoftvert esetleg más számítógépeken is alkalmazni lehessen, azonban ezt nem ajánlja a redmondi konszern. Elvileg ugyan bárki megvásárolhatja a Windows 11 SE-t futtató készülékeket, majd azokról leszedheti az operációs rendszert és átrakhatja egy másik számítógépre, de ez - amint az az elérhető anyagból kiolvasható - gyakorlatilag értelmetlen. A végfelhasználók számára a legnagyobb problémát az jelentené, hogy a Windows 11 SE-re elvileg senki nem telepíthet saját programokat és a szoftverkompatibilitás is kérdéses.

A Windows 10 és 11 operációs rendszerek esetében az S üzemmódban az alkalmazások kizárólag a Microsoft Store rendszeréből telepíthetők, amely erősen korlátozza a használhatóságot. A Windows 11 SE alatt ugyanakkor semmilyen szoftvert sem lehet telepíteni és alapvetően csak webes programokat lehet futtatni. A Windows 11 SE ennek ellenére mindegyik Win32-alkalmazással kompatibilis. A támogatott szoftverek között van a Google Chrome és a Zoom, továbbá a programokat hat kategóriába sorolta a Microsoft, amelyek a tartalomszűrők, vizsgálati alkalmazások, akadálymentesített szoftverek, kommunikációs programok, böngészők és diagnosztikai alkalmazások.

A Windows 10 és a 11 S üzemmódja néhány kattintással elhagyható és ezáltal át lehet váltani egy teljes értékű Windows-kiadásra. A Windows 11 SE esetében nincs ilyen lehetőség. Viszont azokra az eszközökre, amelyeket előre telepített Windows 11 SE változattal szállítottak ki, később feltelepíthető más Windows 11 verzió.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  Igen, de ez egy 20eFt körüli használt eeePC-re is igaz. (amd-s kétmagos verzió)

  Az ebbe a gépbe szerelt Celeron processzor szinte vicc kat.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.11.24. 13:15:46
 • zola2000 #7
  Persze, csak kell rá tolni egy linux mint xfcet vagy xubuntut, aztán egy teljesen jó böngészős filmnézős gép, meg régi játékok is futnak rajta steam protonnal még jobban is mint windowson ami igazából bloatware lett.
 • Zsoltee_a_bator #6
  "egy 64 GB-os eMMC-vel szerelt, 4 GB-nyi rammal rendelkezo geppel"

  Vicces, hogy ez ma mar lenezett mobil low-end kategoria, objektiven rohadt sokat ki lehetne hozni ennyi specbol is.. 2008 high end pc kb ennyi volt
 • kvp #5
  A Win11 SE eseten tehat csak store-bol lehetne telepiteni, de meg onnan sem hagyja. Ez gyakorlatilag egy live CD kategoriaju demo OS. Meg az Apple is engedelyezte a sajat store-bol valo telepitest az iOS 2.0-tol.

  Ha jol ertem, akkor ezzel a demo OS-el adjak a keszuleket es amikor hasznalni szeretne a felhasznalo, akkor vehet ra kozvetlenul a Microsoft-tol egy teljes erteku operacios rendszert. Ez mindossze annyit jelent, hogy a jovoben a regisztralatlan win11-ek kvazi live CD-kent fognak futni es ha hasznalni szeretnenk oket, akkor meg kell venni online az aktivalo kulcsot. Alsos osztalyterembe, tablet helyett, weboldalakat vagy otthoni oktatas eseten elo videot nezni boven eleg, de masra nem igazan alkalmas.

  Mondjuk egy 64 GB-os eMMC-vel szerelt, 4 GB-nyi rammal rendelkezo geppel nem tudom mit tudna kezdeni egy teljes erteku Windows 11 es ez mar joreszt a felso vege a win11 SE-s gepeknek.

  ps: Hatalmas elonye, hogy nem eri meg eladni, tehat a szegenyebb amerikai diakok (vagy szuleik) akik ilyet kapnak az iskolajuktol sem ereznek kesztetest arra, hogy ertekesitsek, szemben a masra hasznalhato laptopokkal.
 • zola2000 #4
  "Windows 10 és 11 operációs rendszerek esetében az S üzemmódban az alkalmazások kizárólag a Microsoft Store rendszeréből telepíthetők, amely erősen korlátozza a használhatóságot "

  Igen, gyakorlatilag egy iPad OS szintű lesz az eszköz, emulátorozás torrentezés stb lehetősége nélkül.
 • Agyturbinikusz #3
  Erről van valami infó?
  Érdekelne!

  Köszönöm.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Gyanítom, hogy csak megfelelő Store kulccsal rendelkező alkalmazások indíthatóak rajta. Értsd, felmásolod a *.exe-t és nem fogja futtatni.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.11.23. 13:54:00
 • Agyturbinikusz #1
  Nincs fájlkezelő? Semmilyen formában?
  CMD? Automatikus indítás?
  Ha valamelyiket eléri az ember akkor bármilyen hordozható program indítható rajta...
  Igaz nem kell telepíteni, de hát ez már részletkérdés.