Berta Sándor

Megzavarják az okosmérők a brit rakétajelző rendszert

A légi támaszpontok közelében lakók ezért nem használhatják a berendezéseket.

A The Guardian egy olvasói levelet közölt, amelynek szerzője leírta, hogy le akarta cserélni az áramszolgáltatóját és az Octopus Energy’s Go nevű tarifát választotta, amely nagyon kedvező, 5 penny/kilowattórás árat kínált az elektromos autók töltéséhez. Azonban az ajánlat használatához szükség lett volna egy okosárammérő beszerelésére. Az illető kérvényezte is a mérőcserét és megkapta a szerelési időpontot. Az utóbbit azonban lemondták, arra hivatkozva, hogy egy az ő lakóövezetében elhelyezett okosárammérő megzavarja a Brit Királyi Légierő (RAF) fylingdalesi légi támaszpontján lévő atomrakéta-előrejelző rendszert.

A helyi lakos először viccnek gondolta az egész dolgot és megkérdezte az árammérő felszereléséért felelős szolgáltatót, amely megerősítette a szabályt. A vállalat hangsúlyozta, hogy az általa elhelyezett berendezések nem rendelkeznek okosfunkciókkal, de már fejlesztés alatt van egy új változat, amely nem zavarja majd meg a katonai készülékeket. Az érintett előfizető így kénytelen volt beletörődni a helyzetbe és hetente 26 fonttal többet kell fizetnie az elektromos gépkocsija feltöltéséért.

A The Guardian fogyasztói tanácsadóját meglepte az eset, mert az illető több mint 30 kilométerre lakott a légitámaszponttól. Kiderült azonban, hogy közel sem egyedi esetről van szó és a problémával számos olyan ember szembesült, akik katonai radarlétesítmények közelében élnek. Az okosárammérőket fejlesztő cég most egy olyan kommunikációs eszközön dolgozik, amely képes megoldani a problémát. Azoknál pedig, akiknél már felszereltek egy készüléket, de nem tudják használni az okosfunkciókat, később fogják orvosolni a problémát. A mostani esetben érintett lakosnak az Octopus nevű áramszolgáltató felajánlotta egy néhány hónapon belül bevezetendő modell tesztelését és az emiatt keletkező plusz költségek jóváírását a számláján.

A fylingdalesi légi támaszpont az Amerikai Egyesült Államok által irányított Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS) részét képezi, s lehetővé teszi a ballisztikus atomrakéták korai felismerését és követését. Egy-egy radartoronyba 2560 adó- és vevőegységet építettek be, amelyek hatótávolsága 5600 kilométer. A BMEWS a 420-450 MHz-es frekvenciasávban dolgozik, míg az okosárammérők a 412-424 MHz-es frekvenciasávban és ez okozza a problémát. Az új okosárammérők már a 453-455 MHz-es frekvenciasávban dolgoznak majd, így akár a fylingdalesi légi támaszpont közelében is használhatók lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Szpásszíbá a nágyon réjszletes bászámolójért! - köszönte meg Vaszilíj a The Guardian újságírójának, majd lefoglalt egy lakást az Airbnb-n Fylingdales-ben és rendelt egy a fenti korai előrejlező rendszer megzavarására alkalmas wireless routert az Aliexpreszről. ;)
  • kvp #1
    Az 5G meg az amerikai radarokkal mukodik egy frekvencian. Az a jo, hogy a muholdakra szereltekkel is, szoval ahol kiepitik a valodi 5G rendszereket, ott kvazi megvakulnak a nyugati radar muholdak. (a meteorologiai es a katonai muholdak is) Cserebe viszont lesz gyors internet az uj mobilokon.