Berta Sándor

Az USA-ban is támadják az ARM-nVidia üzletet

Európa után a tengerentúlon is célkeresztbe került a chiptervező cég felvásárlása.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 40 milliárd dolláros tranzakció keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Október végén kiderült, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az üzletet és legkésőbb 2022. március 15-ig meghozza a végső döntését az ügyben. Ezután november közepén Nadine Dorris brit digitális miniszter arra utasította a Competition and Markets Authority (CMA) nevű helyi fogyasztóvédelmi és versenyhivatalt, hogy átfogó versenyjogi vizsgálatot folytasson le a felvásárlás tekintetében.

Most az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) jelezte, hogy megtámadja a tranzakciót. A testület az indoklásában arra hivatkozott, hogy az ARM tervezett átvétele fékezheti az innovációt. Az aggodalmak között szerepel, hogy az nVidia a jövőbeli ARM architektúrákat az eddiginél jobban ötvözheti a saját termékeivel, ez pedig ártana bizonyos ARM-ügyfelek versenypozíciójának a piacon.

Az nVidia visszautasította ezeket az aggályokat, míg az FTC osztotta azokat. A bizottság ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az üzlet lehetővé teheti az nVidia számára, hogy a versenytársait tisztességtelen módon hátrányos helyzetbe hozza. Ez a veszély fenyeget többek között az autókba integrált asszisztensrendszerek és a felhőszolgáltatásokhoz fejlesztett processzorok esetében. Az is felmerült, hogy a felvásárlással az nVidia az egyes konkurensei bizalmas információihoz is hozzájuthat. Továbbá fennáll a veszélye annak, hogy a chipek árai is nőhetnek és a fogyasztók is rosszabb termékekhez juthatnak.

Az nVidia szóvivője a hírre reagálva közölte, hogy meg akarják mutatni, hogy a felvásárlás erősíteni fogja a piaci versenyt és az iparnak is előnyös lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Ezert van a demokracia, ami a nep erdekeit kepviseli a vallalatok es a tokesek elleneben. A tokeseknek mindenfele rendszerben van boven hatalmuk, nem art ha van egy kis ellensuly is.

    De amikor a demokratikusan megvalasztott vezetok is elsosorban a legnagyobb vallalatok erdekeit nezik, akkor nem igazan mukodik mar jol a rendszer.
  • Sequoyah #6
    Az EU nem a monopoliumok kialakulasanak akadalyozasa miatt kerul versenyhatranyba.
    Sot, USA is eppen a monopoliumok kialakulasa miatt kerul hatranyba, ami csokkentette a versenyt es az innovaciot.

    Amit irtal az mondjuk nem hulyeseg, csak nem nagyon van kozvetlen koze a temahoz.
  • kvp #5
    "amit az EU is ugyanilyen okból vizsgál, és vélhetően ugyanígy nem fog engedni"

    Az EU gazdasagi vezetese is tisztaban van vele, hogy egyre melyebbre assuk magunkat a vilag kapitalizmusban es ez Europa szamara novekvo befolyasvesztessel jar. Ugyanakkor megis a foderalis rendszer fele mennek, ami az EU eseten nem jelentene a kozos nemzeti ontudat kialakulasat, igy csak fogekonnya tenne az embereket egy meg nagyobb rendszerbe (egyesult amerikai-europai allamok) torteno integracioba. Ez vegso soron egy vilagallam kialakulasahoz vezet es alapvetoen ez is a hivatalos cel. Meg jobb esetben is csak 2-3 nagyobb vilagallam maradna. (legyen mondjuk eurazsia, keletazsia es oceania vagy ahogy sikerul)

    Szemely szerint en azt latom, hogy minel messzebb kerul a tenyleges dontesi szint a helyi szinttol, annal messzebbre kerulnek a helyi realitasoktol a donteshozok. Mar a kozpontositott nemzetallami rendszer is kevesbe demokratikus mint egy kozvetlen demokracia (svajci modell) alapu, de az EU es az USA burokraciaja ezt meg magasabb szintre emelete, gyakorlatilag teljesen figyelmen kivul hagyva az emberek velemenyet. Szemely szerint en meg magasabb integracios szinten csak ennel is rosszabb eredmenyre szamitok.

    Az izmusokrol csak annyit, hogy ha a nemzetallamok hagytak a fejunkre noni a cegeket, akkor ez egy adottsag, amit nem erositeni kell, hanem megforditani. Egy globalis ceg ugyanis sehol nem erheto utol jogilag. A vilagallam ugyan ezt a problemat megoldana, viszont a fenti problemak miatt nem lenne semmivel sem jobb. Az egyseges vallalati adozas is ilyen vilagallami dontes a cegek ellen, de szo szerint senkit nem kerdeztek meg rola az allampolgari (szavazoi) szinten.
  • Yagami #4
    Hogy ti mikor kerültök ki végre az izmusok agymosásából, az kurva nagy rejtély. Másik "tipikus" magyar-mentalitású "mindenkinélokosabbvagyokközbenszartsetudokavilágról" Vanek "úr"-kommentre már reagálni sem érdemes. Teljesen agyhalottak vagytok, "SG-tudósok" :D Mint mindig, most is csalódott vagyok...bár kit érdekel ez :)
  • Vanek úr #3
    Néhány helyen olyan jókat írogattál, el is könyveltelek egy okos embernek. Erre jön ez a monológod, és ezt a képet egy pillanat alatt kettétörted... :)
    Hiába, no. Mondták már többen is, hogy rossz az emberekről az első benyomásom. :)

    Egyrészt a hír is arról szól, hogy megakadályoznak egy felvásárlást (amit az EU is ugyanilyen okból vizsgál, és vélhetően ugyanígy nem fog engedni). Vagyis az írásod minimum egy mellé (hacsak nem öngól). Másrészt úgy látszik, sikeresen bevetted ma is a Soros piruládat, mert egyből nyomtál egy ilyen 'nemzetállam megszűnéséért kampányoló ellenzék' (ami tényszerűen is hazugság, nem csak csúsztatás) maszlagot, és jól összemostad (mint a színes és a fehér ruhákat a kezdő férfi) a két dolgot. Kár.
  • kvp #2
    A szabad kapitalizmus alapveto mukodese az, hogy elobb-utobb minden toke egyetlen ember vagy csoport kezebe kerul. De ez nem csak a kapitalista rendszerekre jellemzo, pl. Egyiptomban o volt a farao, a Szovjetuinoban meg a partfotikar es valtozo modon, de mindenki neki dolgozott. (a "szabadok" is) Ha nem gatolja a demokratikus konszenzus a folyamatot, akkor ez tortenik.

    Annyi valtozott az okor ota, hogy a vilag osszement, most mar a vilag majdnem osszes orszaga folott befolyasa van egy nagytokesnek es ha nem teszunk ellene semmit (nem teszunk), akkor elobb-utobb egyetlen ember vagy csoport kezebe kerul a teljes bolygo. Igy az egyesult Foldnek nem elnoke lesz hanem CEO-ja. Az uj nemet vezetes ezt a folyamatot probalja gyorsitani, Nemetorszag hivatalos megszunteteserol es az egyesult foderalis EU letrehozasarol kiirando nepszavazassal. Nallunk a DK kepviseli legmarkansabban ezt az iranyt, de az ellenzek 90%-a a magyar nemzetallam megszunteteert kampanyol. Nemetorszagban mar nyertek is, a franciaknal es nallunk jovore lesznek a valasztasok es varhatoan mindket orszag az onkentes megszunesre fog szavazni.

    Ha csak egy allam marad es a legnagyobb multi vezetoje az elnoke, akkor gyakorlatilag azt csinal a ceg amit akar. Ez alapvetoen egy jo terv, mivel csak az emberek passzivitasa szukseges hozza, amit az amerikai politika es a jelenlegi jarvany nagyon jol bizonyit.
  • robicarlos6 #1
    Szánalmas hogy mindenki egyesül meg megvesz mindenkit és lassan már csak 3 cég kezébe lesz minden ez meg ba****a a csőrüket lol