Berta Sándor

Már az év végén jöhet az ARM v9-re épülő első chip

Csupán néhány hónapot kell várnunk az első termékek megjelenésére.

Az ARM néhány nappal ezelőtt rántotta le a leplet az ARM v9 architektúráról, amely a korábbi chipeknél nagyobb teljesítményt nyújt, ezért a nagyobb eszközökben, például az asztali számítógépekben is meghatározó lehet. Most a DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy az első kompatibilis terméket a MediaTek dobhatja piacra. Simon Segars, az ARM vezetője közölte, hogy az első rendszerchip (SoC), amely az új platformra fog épülni, még az idén megjelenhet. Az ARM v9 a teljesítmény és a biztonság mellett a mesterséges intelligencia funkciók területén is előrelépést kínál majd.

Az információkat megerősítette Kevin Jou, a MediaTek műszaki vezetője. Mindez egyúttal azt jelentheti, hogy az ARM hasonló ütemtervet tart majd, mint tavaly, amikor az olyan eszközök, mint a Xiaomi Mi 11 szintén kis idővel az esztendő vége előtt váltak elérhetővé. A menedzser hozzátette, hogy az ARM v9 komoly szerepet játszhat a következő generációs Dimensity 5G termékek esetében, s új képességeket, funkciókat és felhasználói élményeket kínálhat.

A kiszivárgott értesülések alapján az első ARM v9 architektúrára épülő processzor számos fogyasztói eszközbe beépíthető lesz, s elsősorban a teljesítmény és a hatékonyság területén képes kiemelkedően teljesíteni. Az ARM Cortex-X2, ARM Cortex-A710 és ARM Cortex-A510 processzorok, illetve Mali-G710, Mali-G510 vagy Mali-G310 grafikus magok ötvözetéből már kialakítható lesz egy olyan rendszer amely akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményt kínálhat, mint egy Qualcomm Snapdragon 888, de annál 30 százalékkal kisebb fogyasztás mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!