Berta Sándor

Vizsgálni kezdte az EU az ARM-nVidia üzletet

Az Európai Bizottság jövő márciusig hoz döntést az ügyben.

Az nVidia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 40 milliárd dolláros tranzakció keretében megszerezte az ARM Limitedet a SoftBank csoporttól. Most kiderült, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a felvásárlást és 90 munkanapon belül, vagyis legkésőbb 2022. március 15-ig meghozza a végső döntését az ügyben.

Az Európai Bizottság a leginkább attól tart, hogy az üzlet után az nVidia korlátozni fogja a többi piaci szereplő számára az ARM technológiáihoz való hozzáférést, valamint a tranzakció a területen magasabb piaci árakhoz, kisebb termékválasztékhoz és innovációhoz vezethet. A vizsgálat ezért elsősorban annak megállapítására irányul majd, hogy a felvásárlás megakadályozhatja-e a jövőbeli innovációt, illetve, hogy az ARM chipek árai miként fognak alakulni és ebből miként profitálhat az nVidia.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy a félvezetők a mindennapok során használt összes termékben, valamint az infrastruktúrákban, például a szervercentrumokban megtalálhatók. Az ARM és az nVidia ugyan nem közvetlen vetélytársai egymásnak a piaci versenyben, de az ARM szellemi tulajdona fontos része az nVidia termékeivel versenyző készülékeknek.

Az elemzésük kiderítette, hogy az üzlet korlátozhatja vagy megnehezítheti az ARM szellemi tulajdonához való hozzáféréseket. A most indított vizsgálat célja az, hogy biztosítsák, hogy az Európában működő vállalatok a jövőben is hatékonyan elérhessék azokat a technológiákat, amelyek szükségesek a legkorszerűbb félvezető termékek versenyképes árakon való előállításához.

A testület jelezte, hogy az előzetes eljárás során szorosan együttműködött a különböző versenyfelügyeletekkel és ezt a kooperációt a 90 munkanapos vizsgálat alatt is folytatni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #5
  Viszont a hágai kartell ellenes törvényszéknek van... ;)
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  Szerintem az Európai Bizottságnak nincs akkora végrehajtó ereje, hogy ezt az üzletet egy nemmel megakadályozzák. Az Arm-ot nem lehet kitiltani EU-ból, más hatáskörük pedig nemigen van. Kínán áll, vagy bukik a dolog.

  Na sebaj, Risc5-ben van fantázia, pár év alatt fel lehetne pörgetni azt is, ha lenne rá igény. (ha ez az üzlet megvalósul, akkor lehet rá igény)
 • Lapajka #3
  De itt nem erről van szó. Az Nvidia már csinált egy (meg még jó néhány) botrányos gusztustalan és aljas mutyit (azaz kartellezést) pl a Physix-el... a korábban Ati, ma már AMD felhasználók nem jutottak hozzá a Physix chip adta látványhoz, teljesen el lettek zárva attól (a processzor kínlódhatott, hogy kiszámoljon valami megközelítőleg hasonlót, de gyengébb vason kb feküdt is a történet), mert az Nvidia drága volt oly korrekt, hogy az egész technológiát gyönyörűen levédte, és olyan áron adta volna az Ati-nak, majd AMD-nek, hogy kb tönkre is ment volna bele, eladhatatlanul drágává téve a vga-it... nagyon elmés, csak éppen üzleti inkorrektség, kartellezés... semmi következmény sem történt... ilyenkor már nemzetközi bíróság egészen nyugodtan felveheti az ügyet, tekintve hogy globális multicégről beszélünk... (egyébként hasonló mutyik a játékfejlesztő cégekkel is voltak és vannak jócskán nyilvánvalóan, bár sokkal nehezebben megragadhatók, hiszen ott már nincsenek szerződések és levédések, hanem csak szóbeliek, ill titkos félhomályos irodákban összekacsintások... így hát az utóbbi 20 évben hallhatjuk azt a hazugságot, hogy ez a játék AMD-re "optimalizált", az meg Nvidiára... magyarul, ez szarul fut az Ati-AMD vasán, legalábbis sokkal gyengébben mint az Nvidia konkurensén, és vica versa, amaz meg ótvar Nvidián, viszont hasít AMD-n... ennek az inkorrekt őrületnek, amit az őrült verseny eredményezett ugyebár, akar az EU véget vetni, hogy Európában márpedig ilyen sunyi mutyikkal tuningolt árut egyszerűen nem engednek a kereskedelembe...
 • Agyturbinikusz #2
  Te csak azt úgy gondolod, gyakorlatilag amely országokban ténykedését kifejti egy vállalkozás, az az ország rá tudja sütni, hogy nemzetbiztonsági érdekből vizsgáljuk. A Jolly Joker.
 • kvp #1
  A brexit ota igazabol az EU-nak semmilyen felugyeleti jogkore nincs egy brit ceg eladasaval kapcsolatban amit egy japan ceg adna el egy amerikainak.