• kvp
    #5
    "amit az EU is ugyanilyen okból vizsgál, és vélhetően ugyanígy nem fog engedni"

    Az EU gazdasagi vezetese is tisztaban van vele, hogy egyre melyebbre assuk magunkat a vilag kapitalizmusban es ez Europa szamara novekvo befolyasvesztessel jar. Ugyanakkor megis a foderalis rendszer fele mennek, ami az EU eseten nem jelentene a kozos nemzeti ontudat kialakulasat, igy csak fogekonnya tenne az embereket egy meg nagyobb rendszerbe (egyesult amerikai-europai allamok) torteno integracioba. Ez vegso soron egy vilagallam kialakulasahoz vezet es alapvetoen ez is a hivatalos cel. Meg jobb esetben is csak 2-3 nagyobb vilagallam maradna. (legyen mondjuk eurazsia, keletazsia es oceania vagy ahogy sikerul)

    Szemely szerint en azt latom, hogy minel messzebb kerul a tenyleges dontesi szint a helyi szinttol, annal messzebbre kerulnek a helyi realitasoktol a donteshozok. Mar a kozpontositott nemzetallami rendszer is kevesbe demokratikus mint egy kozvetlen demokracia (svajci modell) alapu, de az EU es az USA burokraciaja ezt meg magasabb szintre emelete, gyakorlatilag teljesen figyelmen kivul hagyva az emberek velemenyet. Szemely szerint en meg magasabb integracios szinten csak ennel is rosszabb eredmenyre szamitok.

    Az izmusokrol csak annyit, hogy ha a nemzetallamok hagytak a fejunkre noni a cegeket, akkor ez egy adottsag, amit nem erositeni kell, hanem megforditani. Egy globalis ceg ugyanis sehol nem erheto utol jogilag. A vilagallam ugyan ezt a problemat megoldana, viszont a fenti problemak miatt nem lenne semmivel sem jobb. Az egyseges vallalati adozas is ilyen vilagallami dontes a cegek ellen, de szo szerint senkit nem kerdeztek meg rola az allampolgari (szavazoi) szinten.