Berta Sándor

Az EU vizsgálja az IEEE 7000 nevű etikus szabványt

Van remény arra, hogy a szabálygyűjteményt széles körben alkalmazzák.

A szakemberek szeptemberben mutatták be az új IEEE 7000 nevű etikus szabványt, amely segíthet a vállalatoknak és a fejlesztőknek abban, hogy tisztességes intelligens rendszereket készítsenek. Az IEEE a világ legnagyobb ipari szövetsége, amely úgy döntött, hogy ideje megteremteni az etikus és tisztességes autonóm és intelligens rendszerek kialakításának az alapjait.

A szabvány kidolgozásán az elmúlt esztendőkben számos szakember dolgozott, köztük volt Sarah Spiekermann, a Bécsi Gazdasági Egyetem professzora. A kutató elmondta, hogy az új szabvány hozzájárulhat a jelenlegieknél tisztességesebb rendszerek kifejlesztéséhez, mint az európai uniós szinten megvalósított szabályozások. Az IEEE 7000 kidolgozásában hat kontinens 34 informatikus vett részt. A szabványt már vizsgálja az Európai Bizottság és ezt egy európai uniós hivatalnok is megerősítette.

Spiekermann rámutatott, hogy az IEEE 7000 az első globálisan alkalmazható szabálygyűjtemény, amelynek két fontos pillére van. Az egyik az adatfeldolgozást végző, különösen a mesterséges intelligenciával foglalkozó partnerek ellenőrzése, míg a másik annak figyelembe vétele, hogy milyen hatásokkal járhat a mesterséges intelligencia alkalmazása az emberekre nézve.

A professzor asszony kiemelte, hogy jelenleg az az elvárás, hogy egy mesterséges intelligenciának adatvédelem-barátnak, átláthatónak és megbízhatónak kell lennie. Ezek azok a követelmények, amelyeket egy működő rendszertől amúgy szintén elvárnak, vagyis a vásárló tudja, hogy az adott megoldás mit tesz. Az IEEE 7000-be integrálták azonban azt is, hogy a technológia milyen következményekkel járhat a társadalomra és az egyes emberekre nézve. Többek között, hogy a technika megváltoztathatja egy ember karakterét-e vagy sem.

Spiekermann végül leszögezte, hogy most kezdik el kiképezni azoknak a tanácsadóknak az első generációját, akik a szabványt bejuttathatják a vállalatokba. Emellett már tanulmányozzák a licencek el- vagy kiadásának a lehetőségét is. Korábban a szakember arról beszélt, hogy visszalépést is hozhat a digitalizálás, amely egyben válaszút lehet az emberiség számára. Ennek oka az, hogy a gépek nem tudják érzékelni az emberi értékeket, amelyek különösen a mai világban egyre fontosabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!