Berta Sándor

Új szabvány a tisztességes intelligens rendszerekért

A fejlesztők a jövőben az embereknek és nem a döntéshozóknak alkothatják meg az egyes technológiákat.

Az új IEEE 7000 nevű etikus szabvány segíthet a vállalatoknak és a fejlesztőknek abban, hogy tisztességes intelligens rendszereket készítsenek. Az IEEE a világ legnagyobb ipari szövetsége, amelynek világszerte több mint 420 000 tagja van. A szervezet úgy döntött, hogy ideje megteremteni az etikus és tisztességes autonóm és intelligens rendszerek kialakításának az alapjait. Az IEEE 7000 szabványt már számos cég tesztelte a gyakorlatban.

Az IEEE 7000 az etikus tervezésről és fejlesztésről, a szervezeten belüli transzparens kommunikációról és mindezek nyomon követhetőségéről szól. A kidolgozásán az elmúlt esztendőkben számos szakember dolgozott, köztük volt Sarah Spiekermann, a Bécsi Gazdasági Egyetem professzora és számos kollégája a világ minden tájáról. Spiekermann elmondta, hogy az új szabvány hozzájárulhat a jelenlegieknél tisztességesebb rendszerek kifejlesztéséhez, mint az európai uniós szinten megvalósított szabályozások.

A fő gondolat szerint ahelyett, hogy a különböző megoldásokat utólag szabályozzák, már a tervezésükkor és a fejlesztésükkor gondolni kell bizonyos szempontokra (adatvédelem, tisztességes elvek szerinti megalkotás stb.) Az IEEE 7000 abban is segíthet a cégeknek, hogy az intelligens rendszerek esetében átalakítsák az innovációs eljárásaikat, s eldöntsék, melyik emberi és társadalmi értékek valósíthatók meg az adott technológiával. Spiekermann hozzátette, hogy a szabvány hozzájárulhat ahhoz, hogy az embereknek és ne a döntéshozóknak alkossák meg az egyes technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #2
    Ha tisztességesen nagy haszon van mögötte az akkor "tisztességes". Döntéshozókat is ez a tisztesség befolyásolja. A pénz Istene.
  • caprine #1
    Milyen a "tisztességes elvek szerinti megalkotás" vagy milyen a tisztességtelen? Csal a robot ultiban, vagy számolja a lapokat????