Berta Sándor

Jobb adatfelhasz­nálással tennék hatékonyabbá a mezőgaz­daságot

A különböző területekről származó adatok ötvözése új távlatokat nyithat.

A megváltozott klímafeltételek, a szakemberhiány, a növényvédő szerek és számos más tényező befolyásolják a mezőgazdasági folyamatokat és azok minőségét, melyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetők a felhő- és a mesterséges intelligencia technológiák segítségével. Ez a céljuk a Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Híradástechnikai Intézetének (HHI) szakembereinek, akik számos partnerük segítségével a NaLamKI projekt keretében egy platformot akarnak létrehozni. A portálon eszköz- és gépadatokat gyűjtenének, amelyek az előrejelzések és a döntéseket előkészítő alapanyagokként szolgálnának.

A felhőkörnyezet és a mesterséges intelligencia hozzájárulhat ahhoz, hogy a megváltozott feltételek mellett is hatékony legyen a mezőgazdaság és a digitalizálás minden területen felgyorsuljon, ezáltal a teljes ökorendszer agilisebb és jövőbiztosabb legyen. A platform nyitott interfészeket akar kínálni a mezőgazdasági szolgáltatóknak. Az adatokat műholdak és drónok, felszíni szenzorok és robotika segítségével, valamint manuális módon fogják gyűjteni.

A gazdálkodók lehetőséget kapnak majd arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a mesterséges intelligenciának és azzal kommunikáljanak. A technológia az aktuális talajnedvességi értékek és a növénybetegségek alapján kezelési módokat javasolhat és felvázolhatja a különböző helyzetek hatásait. Egy táblagépen néhány kattintással előhívhatóvá válnak az egyes jellemzők és problémák, például a vízhiány, de ugyanígy megkaphatók az adott területtel vagy problémával kapcsolatos ajánlások is.

Az adatokat és a mesterséges intelligencia szolgáltatásokat decentralizált módon a Gaia-X európai felhőkörnyezetben teszik majd elérhetővé. Hozzáférhető lesz egy tanulásra képes mesterséges intelligencia rendszer is, miközben az egyes információkat a gazdálkodóknál fogják tárolni. A mezőgazdászok egymással csereberélhetik a mesterséges intelligencia modelleket és azokat eljuttathatják a NaLamKI platformra is, hogy a használt algoritmust folyamatosan fejlesszék. A portál elérhető lesz harmadik fél számára is, a startupok például innovatív mesterséges intelligencia megoldásokat kínálhatnak majd ott.

Egy gyümölcsösben egy robot már különböző szenzorok, LiDAR-egységek, RGB- és multispektrális kamerák segítségével gyűjtött adatokat az almakultúrákról, majd azokat elemezte és ötvözte. A cél egy olyan rendszer kialakítása, amely képes jelezni a gyümölcsök számát és érettségét, azok átmérőjét és állapotát, a környező talaj jellemzőit és a területen lévő különböző akadályokat, amelyek például nehezíthetik a szüretet. Ezek az információk mind integrálhatók a gyümölcsös digitális térképébe és folyamatosan frissíthetők, így a gazdálkodó állandóan naprakész adatokkal rendelkezhet és láthatja, hogy mikor és hol kell beavatkoznia, ezáltal a termelés hatékonyabbá és olcsóbbá válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!