Berta Sándor

Milliárdos üzlet lehet a laboratóriumi növény­termesztés

A korszerű LED-technikával precízen vezérelhető a zöldségek és gyümölcsök érettsége, frissessége és mérete.

A jövőben emeletes házakban több szinten teremhetnek a paradicsomok, az eprek és a saláták. A gyökereket nem a földben helyezik el, hanem újrahasznosítható műanyag tárolókban, míg a növekedési folyamatot szenzorok fogják felügyelni. A nem felhasznált vizet összegyűjtik majd és újrahasznosítják, éppúgy, mint a trágyát. A napfényt több millió LED-lámpa helyettesíti. Mindez kisebb léptékben már most is megvalósult számos helyen. A módszer neve függőleges farmtechnológia, s lehetővé teszi a hely- és energiatakarékos növénytermesztést.

A technológia hatalmas piac a világítástechnikai cégeknek, például az Osramnál 200 szakember foglalkozik az okosfarmok témájával. A Navigant piackutató vállalat elemzői úgy számolnak, hogy a mezőgazdasági célokra alkalmazott LED-piac jelenleg 800 millió dollár értékű, míg 2027-re már 3,7 milliárd dolláros lesz, azaz hatalmasak a növekedési lehetőségek. Mindez nem véletlen, hiszen a LED-ek szerepe egyre nagyobb a mezőgazdaságban, mert bizonyos folyamatok segítségével a növények növekedését le lehet lassítani vagy felgyorsítani, vezérelhető a zöldségek és a gyümölcsök érettsége és mérete. S mindez géntechnika és kémia nélkül valósítható meg.


A LED-gyártók szerint a jövő egészségtudatos konyhájában termesztőszekrény is lesz

A "fényreceptek" növényenként eltérőek, de mivel a dolog még nagyon új, a fejlesztési folyamat még csak az elején tart. Ahhoz, hogy ez egy napon valósággá válhasson, olyanokra van szükség, mint Max Lössl. A 29 éves szakember a barátjával, Philipp Wagnerrel együtt öt évvel ezelőtt megalapította a Agrilution nevű startupot. Ők és 24 alkalmazottjuk ilyen rendszereket fejlesztenek, konyhai méretben akarják mindezt megvalósítani. A kisebb hűtőszekrény méretű, és azzal összevethető fogyasztású masinájukban bárki saját zöldséget termeszthet.

Lössl úgy véli, ha a LED-ek használatát a számítástechnika fejlődésével hasonlítják össze, akkor az előbbi terület most körülbelül az 1970-es évek szintjén van. Wagner és Lössl adatokat gyűjtenek arról, hogy melyik fény alkalmazása milyen ízt eredményez és milyen gyorsan nőnek a zöldségek és a gyümölcsök. Jelenleg még a költségek jelentik a legnagyobb problémát. Ugyan a LED-lámpák hatékonysága nőtt, míg az áruk csökkent az elmúlt években, de az okosfarmoknak még olcsóbbaknak és energiahatékonyabbaknak kell lenniük.


Persze nem néhány otthoni farm lehetősége húzza a fejlesztéseket, hanem a marihuána amerikai legalizálása. A füvezők körében komoly kultúrája van az otthoni termesztésnek, legyen az erkély vagy csak egy sarokba állított cserép, tőlük egyáltalán nem idegen öntözgetéssel foglalkozni. Ahogy egyre több tengerentúli szövetségi államban válik törvényessé a rekreációs felhasználás úgy nő az ottani rajongók részéről az igény a profi megoldásokra. Ennek oka, hogy a kender kiválóan reagál a fényre, és az egyéb tényezők kontrollálása mellett - mint a hőmérséklet, páratartalom és szén-dioxid szint - tökéletesen szabályozható a növekedése. És mivel a legalizálás terén világtrendről van szó, a LED-ipar természetszerűleg igyekszik kiszolgálni az igényeiket.

Van olyan cég, amely más irányból közelít, például az Infarm nevű startup olyan üvegszekrényeket készített, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. Jelenleg 50 ilyen berendezés üzemel szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban. A cég 2019 közepéig azt szeretné elérni, hogy összesen 1000 farm működjön Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #19
    A technológia egyik legnagyobb haszna a LED-ek energiatakarékosságában rejlik.

    Mivel a növények a besugárzott energiának csak néhány szűk hullámhosszát tudják felhasználni, ezért a többi energia a növény számára nem hasznosul.
    Tegyük fel, hogy van olyan napelemünk ami széles spektrumban elnyeli a napfényt (magyarul magas hatásfokú). A termelt elektromos áramot a növénynek éppen szükséges szűk spektrumban sugárzó LED használja fel.
    Ezért olyan helyen, ahol mondjuk kevés a napfény (például Mars felszíne) a közvetlen besugárzáshoz képest akár egy nagyságrenddel több növény látható el, mindezt akár a felszín alatt, ahol az üvegház fűtése sokkal kisebb gond, mint a felszínen.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.02. 17:04:17
  • kvp #18
    Ennek a technologianak van meg egy nagy elonye, megpedig az, hogy egy akar lakhatatlan legkoru bolygon is hasznalhato. Ez lehet a jovobeli Fold vagy akar a Mars is. Amennyiben minden haz, gyar es joreszt varos el van zarva a legkortol, akkor a lakokat nem befolyasolja az ha a kinti levegot mar nem lehet belelegezni. Igazabol az elelmiszereloallitas az utolso amit idaig nem tudtunk nagy tomegben zart terben megoldani, de amennyiben lehetoseg lesz ra, akkor semmi nem indokolja a nagytokesek szamara hogy akar csak kozeptavon is megorizzek a Fold bioszferajat.
  • bundasjezus #17
    Ha jobban belegondolunk, akkor nem is lehet más a mezőgazdaság következő fejlődési lépcsőfoka, mint a mesterséges körülmények közötti termesztés.
    A hagyományos mezőgazdaság túlságosan sok, ember által alig, vagy nehezen befolyásolható körülmények játékának van kitéve. A napsütéses órák száma, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és eloszlása, az extrém időjárási anomáliák, az egyre fokozódó műtrágya-igény, a növénybetegségek és a rezisztens kártevők elleni küzdelem túlságosan nagy mértékben befolyásolják a termésátlagot. Egy bizonyos szint után már nem éri meg termőföldeken termelni, célszerűbb és olcsóbb lesz mesterséges, ellenőrzött körülmények között termelni. Mégpedig azért, mert mesterséges körülmények között tökéletesre lehet finomhangolni az adott növényfajta számára ideális feltételeket.

    Óriási vízmegtakarítást lehet elérni a csepegtető öntözés révén. Ma a hatalmas egybefüggő földeket csak pazarlóan lehet öntözni, a víz jelentős része el sem jut a növény gyökeréig, hanem elpárolog a felszínen. Mesterséges környezetben a kártevők elleni küzdelemnek véget lehet vetni mindörökre. A napsütéses órák számát pedig a LED-ek fényerejével, fényspektrumával szintén ideálisra lehet beállítani. A CO2 dúsítással pedig olyan légkört teremthetünk a növényeknek, ami a természetben sosem állna elő. Termőtalajra, műtrágyázásra sincs szükség. Szóval olyan hihetetlen mértékben lehet szenzorozni, kézben tartani a növénytermesztést mesterséges környezetben, hogy középtávon ez lesz a mezőgazdaság jövője.

    A traktor- és egyéb mezőgazdasági gépgyártóknak pedig részvétem küldöm.
    Utoljára szerkesztette: bundasjezus, 2018.10.01. 12:08:37
  • NEXUS6 #16
    Öcsém csilipaprikával kísérletezett hasonló módszerekkel. Ízével nem volt gond, a tápanyagot megadta neki. Erkélyre kirakott egy növénykét referenciának. Fele akkora sem volt, mint amit ő termesztett megfelelő ledekkel, CO2 dúsítással, stb.
  • Szefmester #15
    Sokat gondolkoztál, hogy olyan növénnyel példálózz ami nem csak hogy nem évelő, de nagy helyen növekszik (magas), miközben kevés a valóban hasznos termése?

    Miért nem paradicsom, paprika, saláta, káposzta, répa, burgonya, stb volt a példád? Mert ott nem kell extra feldolgozási művelet a szedéstől az asztalig? :D

    Lehet nagyobb az energiaigénye, de nem kéne szar példával magyarázni. :D

    Mellesleg még ha ipari szinten nem is üzemelhet ez profitábilisan, de pl a konyhában egy szekrénnyi "bármikor leszedek egy friss paradicsomot szerű" jó megoldás lehet. Egyrészt adnak egy hangulatot, másrészt friss kaját. Nem gyorsan érlelt szart amit még zölden szednek le hogy a boltban sokáig friss legyen, hanem tényleg friss.

    Az ízéről meg annyit, hogy biztos lenne rá módszer hogy "ízesítse" az ember a növényt. Elég ha abba gondolsz bele hogy egy kis ételfestékkel át lehet színezni a virág szirmait vagy a termést. Ha "emberibb" témában nézed, vannak ondó ízesítő kapszulák. De vannak olyanok akik alapból másképp bontják le az aromákat. Szerinted nem lehet valami adalékot adni a tápoldatba hogy olyan íze legyen amilyet akarsz?
  • dyra #14
    Jobb.
  • dyra #13
    Érdeklődve olvasom nekem mint zöldség - gyümölcs fogyasztónak mit kell tudnom a vízízű termékekéről? Azon kívül, hogy nem veszem meg őket. De nem csak én a lakosság fele sem. Akik szintén nem fognak tudni semmit a technológiáról csak épp nem veszik meg.

    Ezek szerint mindenhez értenem kell amiről véleményt mondok a tapasztalat, hogy nekem jó vagy rossz meg nem számít mivel nem értek hozzá?

    Vicces.
  • csicso82 #12
    Ez jó irány ugyanis az időjárásunk egyre szélsőségesebb lesz nagy forróságok, szárazságok, árvizek, elisvatagosodás, stb.
    A rengeteg elsivatagosodott helyre lehet kitenni naperőműveket, szélerőműveket stb.
    A növénytermesztés pedig teljesen szabályozott körülmények között történik.
  • emberz #11
    A kukacos jobb, igaz? Remélem te mindig azt választod, egészséges vagy, és nem száz kiló, sokat sportolsz és olvasol. Képzelem...
  • emberz #10
    Gyanítod, amúgy semmit nem tudsz a dologról.