Berta Sándor

Fenntart­hatóbb mezőgaz­daságot szeretne az Alphabet

A konzorcium hatékonyabbá tenné a földeken zajló gazdálkodást.

Az Alphabethez tartozó X Company kutatási részleg Mineral nevű projektje a jelenleginél fenntarthatóbb mezőgazdaság megvalósítását célozza. A szakemberek ehhez a mesterséges intelligenciára, a szenzorokra és a robotokra támaszkodnának.

A Mineral keretében fejlesztett és egyelőre a prototípusok szintjén létező Plant Buggy nevű napenergiával működtetett robotjármű a földeken található egyes növényekkel kapcsolatban pontos adatokat szállíthat a kutatóknak. Ez segíthet abban, hogy az eddiginél célzottabban, hatékonyabban és takarékosabb módon lehessen alkalmazni például az öntözéseket, a trágyázásokat és a különböző növényvédő szereket.

Elliot Grant projektvezető a blogbejegyzésében az elképzelést a mikroorganizmusokat láthatóvá tévő és ezáltal az egészségügyet forradalmasító mikroszkóppal hasonlította össze. A menedzser kiemelte, hogy ahogy a mikroszkóp is változásokat indított el például a betegségek felismerésében és kezelésében, úgy azt remélik, hogy az agráripar jobb eszközei lehetővé teszik az élelmiszeripar megváltoztatását. A számítástechnika által támogatott agrárkultúra az új hardverek és szoftverek segítségével javíthat a növények és azok környezetének megértésén azért, hogy ennek köszönhetően hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdaságok jöhessenek létre.

A Plant Buggy prototípusait az elmúlt években kaliforniai eper- és illinois-i szójamezőkön használták. A járművekkel fotókat készítettek, valamint minden egyes epret és szójababot megszámoltak, majd osztályoztak. Ezen információk - ötvözve a műholdfelvételekkel, az időjárási és a talajadatokkal - a gépi tanulásnak köszönhetően új bepillantást engednek a növények növekedésébe és a környezettel való kapcsolatukra.

Grant többek között olyan kérdéseket tett fel, hogy mi lenne, ha minden egyes növényt felügyelhetnénk és pontosan azt a tápanyag-mennyiséget kaphatná, amelyre szüksége van. A válasz az volt, hogy ezáltal megakadályozhatók lennének az aszályos időszakok. A hosszú távú cél pedig a mezőgazdaság hatékonyabbá és környezetbarátabbá tétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  "de nem hinnem hogy 2 eper kulonbozo lenne es hogy okos tanulorendszerek elemezgessek a ket egymas mellett levo eper allapotat"

  Mondok egy peldat: dinnyefold. Minden nap az eladasra leginkabb alkalmasakat szedi csak le a gep.

  Masik pelda az eres soran megserulo, selejtes gyumolcsok idobeli felismerese es selejtezese, ezzel a fa nem pazarolja olyan gyumolcsre az eroforrasait, ami az eres utan selejtezesre kerulne.

  Regen a gazadak kezzel ritkitottak a zoldsegeket is, igy surubben lehet vetni, majd kulonbozo merettel betakaritani, mig a vegen csak a legnagyobbak maradnak a termesi idoszak legvegere. Robotok alkalmazasaval erre a modszerre is vissza lehetne allni, megnovelve az adott fold termeshozamat.
 • pakeszke #3
  minden epret, na persze
  vannak mar eszkozok hogy bizonyos teruleteket monitorozzanak, amire dronokat hasznalnak, de nem hinnem hogy 2 eper kulonbozo lenne es hogy okos tanulorendszerek elemezgessek a ket egymas mellett levo eper allapotat
 • kvp #2
  Nem a tobb adat a fontos, hanem az, hogy a mezogazdasag gepesiteseve elveszett az a termelesi elony, amit a nagyszamu "okosrabszolga" jelentett az ultetvenyeken, tehat a novenyekkel tovenkent valo foglalkozas lehetosege. A gepek az aprolekos ellenorzes es beavatkozas lehetoseget hoznak vissza, ami kepes novelni a termeles hatekonysagat es ezzel a termes mennyiseget. Persze kerdeses, hogy ez tenyleg megeri-e, tehat a raforditott eroforrasok aranyban allnak-e az igy pluszban megtermelt ertekkel? A google szerint igen, de mindenkeppen ki kell probalni, hogy biztosat tudjanak.
 • dyra #1
  Őrület ez már. Lehet teleszórni az egész vidéket szenzorokkal 5g-vel, távvezetékekkel, kamerákkal csak azért, hogy nekik még több adatuk legyen.