Berta Sándor

Új referencia­drónt mutatott be a Qualcomm

Az új jármű a világ egyik legnagyobb teljesítményű kereskedelmi robotrepülőgépe.

A Qualcomm által létrehozott drón a saját fejlesztésű Flight RB5 platformjukra épül, amely a beépített modemnek köszönhetően támogatja az 5G és a Wi Fi-6 szabványt, valamint a 8K videók készítését.

A pilóta nélküli légi jármű fő egysége a Qualcomm QRB5165 típusú System-on-Chip, amely egy Kyro 585 processzort és egy Adreno 650 típusú grafikus chipet ötvöz, ezáltal pedig a teljesítménye gyakorlatilag megfelel a Qualcomm Snapdragon 865-ének. A mesterséges intelligencia számítások minél gyorsabb elvégzéséről a Hexagon 698 gondoskodik és a gyártó a fejlesztőknek elérhetővé tett számos csomagot, amely megkönnyíti az olyan szoftverek készítését, amelyekkel észszerűen kihasználhatók a chipben rejlő erőforrások. A Qualcomm Spectra 480 ISP nevű egység pedig az integrált kamera segítségével képes 4K vagy 8K felvételeket készíteni.


A drónrepülőgép az 5G- és Wi-Fi 6-támogatás miatt megkönnyítheti az egy rajban repülő robotrepülőgépek kommunikációját. A részletes műszaki adatok szerint a drón súlya körülbelül 1,24 kilogramm és a szállítható hasznos teher 1 kilogramm lehet, míg a beépített akkumulátor legalább 20 perc üzemidőt biztosít. Az 5G szabványt nem támogató referenciamodell 3999 amerikai dollárba kerül, míg az 5G-kompatibilis változat 4999 amerikai dollárba. Az érdeklődők már most lefoglalhatják a pilóta nélküli légi járművet, amelyek kiszállítása várhatóan szeptember végén kezdődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ez egy 5G referencia aramkor nehany periferiaval. Egyebkent az 5G dronok, amik a vilag barmely helyerol iranyithatoak ahol van net meg nem terjedtek el, bar letezik par kinai 3G-s megoldas. A vilag nagyreszen az ilyen latohataron tul iranyithato dronok UAV-nek szamitanak es katonai fegyverrendszer engedely kotelesek.

    ps: Az otlet, hogy lerakja valaki a dront valahol, elmegy jo messzire (masik orszagba akar), majd felszall vele es tudja iranyitani elo kamerakep alapjan. Tokeletes eszkoz, ha az operator veszelyeztetese nelkul akar valaki illegalis tevekenyseget vegezni. Egyebkent a cikkben szereplo dronra az 1 kilonyi teherbe pont 1 kilo robbanoszer is befer, ami mar komolyabb celpontok (pl. pancelozott diplomaciai konvojok) ellen is jo. De ez csak referencia, a kereskedelmi termekekre mar tobb tiz vagy akar szaz kilo is felferhet.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.08.19. 09:08:22
  • Mentol #2
    Hol tartanak?
  • barret #1
    Hol élnek ezek? Szatyorban? Nézzenek már utána,hogy hol tartanak a többiek...
    Utoljára szerkesztette: barret, 2021.08.19. 07:37:54