Berta Sándor

Kína nagyon figyel arra, milyen hírek jutnak el állampolgáraihoz

Büntetés jár, ha nem egy megadott listán szereplő hírforrás alapján dolgozik egy helyi újság.

A CNBC írta meg, hogy a Kínai Kibertér-felügyelet (CAC) új hivatalos listát jelentetett meg azokról az online hírgyártó oldalakról, amelyek az álláspontja alapján megbízhatónak számítanak. A listán 1358 ilyen hírforrás található. Azok a platformok, amelyek már helyekről szerzik be a leközölt információkat, komoly büntetésre számíthatnak.

A CAC a hivatalos állásfoglalásában kiemelte, hogy a lista a 2016-os korábbi kiadáshoz képest négyszer több megbízható hírforrást tartalmaz és azok között számos közösségi média-szolgáltatás is van. A listát azonnali hatállyal minden olyan kiadónak figyelembe kell vennie, amely az anyagait a világhálón terjeszti. Aki nem tartja be ezt a szabályt, azt megbüntetik, de az egyelőre nem szivárgott ki, hogy milyen büntetéseket alkalmazhatnak a vétkes vállalatok ellen. A kiadóknak és más sajtóorgánumoknak mindig a lista legfrissebb változatát kell figyelembe venniük. A hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak "megtisztítására" helyezték át a hangsúlyt. Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az "egészségtelennek" ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is.

A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat. A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Leállították a "nem állami" tőkebefektetéseket különböző kiadói tevékenységek esetében, beleértve az élő közvetítéseket, a hírgyűjtő, szerkesztő és műsorszóró egységeket, valamint a hírműsorok üzemeltetését. A nem állami tőke nem vehet részt például a tengerentúli szervezetek által kiadott hírek bemutatásában sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Így van.
  • Akva #1
    "A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat."

    Teljesen egyetértek. A pletyka lényegében rágalom, a tőzsde befolyásolása meg árt a gazdaságnak. Egyébként nyugaton is tiltanak témákat, csak más témákat.