Gyurkity Péter

Nem lesznek korlátok az Intel grafikus kártyáin

Nem érdekli őket a kriptobányászok tevékenysége, ehelyett újabb munkatársakat csábítanak át.

Az Intel grafikus vezérlői, azok fejlesztése kapcsán nemrég azt jegyeztük meg, hogy ezekkel kifejezetten a középkategóriát célozzák meg, legalábbis az első körben, ezt követően jöhetnek majd az erősebb megoldások. Most arról futott be hír, hogy semlegesen állnak a kriptobányászat kérdéséhez, eközben pedig mindent megtesznek az újabb veteránok átcsábítása érdekében.

A napokban a cég két vezetője adott hosszabb interjút a Gadgets 360 nevű oldalnak, amelyben természetesen szóba került az Arc névre keresztelt saját, házon belül fejlesztett grafikus vezérlők kialakítása. A feltett kérdésekre válaszolva megerősítették, hogy nem terveznek semmilyen korlátot alkalmazni ezen fejlesztéseknél, viszont nem is törekednek arra, hogy kifejezetten a bányászok tevékenységét könnyítsék meg, vagyis leginkább semleges álláspontot képviselnek, ahhoz hasonlóan, ahogy azt az AMD is teszi. Ez ellentétben áll az nVidia felfogásával, ez utóbbi cég ugyanis a hash-rátát korlátozta több saját megoldása esetében, hogy inkább a játékosoknak jusson több kártya, elérhetőbb áron.

Eközben az is világossá vált, hogy az Intel újabb, komoly múlttal rendelkező szakembert tudott átcsábítani a riválisoktól, egészen pontosan az AMD-től. Ezzel kapcsolatban rögtön érdemes megjegyezni, hogy a házon belüli projekt igazán akkor kezdett formát ölteni, amikor 2017-ben szerződtették az annak idején a Radeon Technologies berkein belül komoly szerepet játszó Raja Koduri-t, ő ugyanis náluk is kiemelt szerepet játszott az elképzelések valóra váltásában. Most szintén az AMD egyik munkatársa csatlakozik a csapathoz, bár Vineet Goel pályafutása kissé bonyolultabb, hiszen a szakember a Real3D és az ATI után került az AMD-hez, hogy azután a Qualcomm-nál tett kitérőt követően térjen vissza az AMD berkeibe, fontos szerepet töltve be az RDNA és az RDNA 2 kialakításában.

Jól látszik, hogy az Intel komolyan gondolja a különálló kártyák szegmensébe való beszállást, bár az utánpótlással (kínálattal) kapcsolatban még nem mernek előrejelzést adni, hiszen a nagy igényeket felvonultató piacon lehetetlen megjósolni, hogy mennyiben tudnak majd elegendő példányt leszállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    Az intel kartyai annyira gyengek es annyira rossz az energiahatekonysaguk a piacvezeto termekekkel szemben, hogy teljesen mindegy limitaljak-e oket vagy sem, nem eri meg banyaszatra hasznalni oket.

    Ez persze azt jelenti, hogy a tenyleges videokimenetet igenylo videokartyak piacan (jatekosok es munkaallomasi feladatok) akar versenykepesek is lehetnek, ha nem is teljesitmenyben, akkor legalabb arban es bolti elerhetosegben. (tehat valoszinuleg majd lehet megfizetheto aron kapni oket) A tobbi gyarto high end videokartyai pedig legfejlebb csak a konzolokban kerulnek a fogyasztok kezebe. (mivel azokkal nem lehet banyaszni, mert nem engedik a konzol gyartok)
  • SanMaster #6
    Ez a crypto-genya remélem bebukik, brutálisak ezek a bánya cégek, amikor egy hangárban 10.000 videó kártya csak bányászik.... a nesze semmi fogd meg jólt! Szerintem a crypto lesz az egyik amelyik beteszi az utolsó szöget.. nagyobb balhé lesz mint a 1929-es Nagy Gazdasági Világválság. Soha nem lesznek elérhető árú videokártyák :( egyébként nevetséges hogy nekem egy GTX 1660 kártyám van, 78 ropiért vettem 2019-ben, most meg 250e Ft-ért árulják. Az Intel sem hülye, majd lesz valami nevetséges MSRP és minimum 2x áron lesz a boltokban.
  • nlght #5
    "Nem lesznek korlátok az Intel grafikus kártyáin"

    És akkor mégis mibe fog kapaszkodni a kismajom ami hajtja a fogaskerekeket? Kérem ez bizony az állatkínzás klasszikus esete!
  • barret #4
    Több marad a bányászoknak!
  • int #3
    Az eladót az érdekli hogy vegyék a termékét. Lehetőleg jó haszonkulccsal. Akinek meg nincs pénze már rá az ...
    Szóval én se veszek még egy darabig...
  • Macropus Rufus #2
    "Nem érdekli őket a kriptobányászok tevékenysége, ehelyett újabb munkatársakat csábítanak át. "
    ez remek. :|
  • ntex #1
    Intel szempontjából megértem a húzást, mert jóval nagyobb vásárlóréteget lefed azzal hogy nincs semmi limitálva, viszont ezt megint a valódi célközönség szívja meg, tehát a játékosok, mert ha lehet is majd kapni a kártyáikat, gondolom a többi márkához hasonlóan a sokszorosáért. Persze azt mondják nem a bányászat az oka a készlethiányoknak, szerintem meg nagyrészt igen, mivel az nvidia bevallása szerint is nagyban hozzájárultak a bányászok a tavalyi rekordbevételhez. Közben meg nagyrészt eltűntek a polcokról a kártyák és nincs megfelelő utánpótlás ami kielégítené ezt a meredeken megnövekedett keresletet.
    Utoljára szerkesztette: ntex, 2021.10.13. 12:05:19