Gyurkity Péter

Gyorsulnak az Intel chipjei a Windows 11 alatt

Ezzel csökken a különbség, azonban a Ryzen előnye még így is megmarad.

A hónap elején végre hivatalosan is megjelent a Microsoft legújabb operációs rendszere, amely vegyes visszhangot kapott. Sokan a kisebb-nagyobb hibákra és hiányosságokra figyelmeztettek, mi többek között arról írtunk, hogy lassabbak a játékok az új szoftver alatt, most azonban az Intel friss megoldásait, azok eredményeit vetették össze az előddel és a riválissal, mégpedig pozitív végeredménnyel.

A hónap elején a SiSoftware SANDRA révén készítettek el további méréseket, amelyek eredményeit egy külsős felhasználó foglalta össze meglehetősen látványos formában, saját Twitter-bejegyzésében. A grafikonon megjelenő számokból az rajzolódik ki, hogy az Intel új csúcskategóriás asztali megoldása, a Core i9-12900K (amely helyes összeállítással jelenik meg a programon belül, hiszen 8 erősebb Golden Cove- és 8 szerényebb Gracemont-maggal látható az összefoglalóban, ami mindenképpen fontos szempont) egyértelműen jobban szerepel a Windows 11 alatt, bár az előrelépés mértéke a pontos feladattól függ. Mégis, a különbség 0 és 15 százalék között mozog, itt egyetlen feladat esetében nem látunk javulást, a többinél viszont 4 százalék feletti előrelépés jelenik meg, ami komoly eltérésként értékelhető, hiszen itt mindössze annyi történt, hogy a Microsoft optimalizálta saját szoftverét.

Ami a nagy riválissal való összevetést illeti, ennek során az Alder Lake kódnévvel illetett Core i9-12900K már közvetlenül az AMD hasonlóan erős fejlesztésével száll szembe. A Zen 3 nevű architektúrába tartozó, annak legerősebb kivitelét képviselő Ryzen 9 5900X előnye azonban továbbra is megmarad, bár ennek mértéke némileg mérséklődik. Az eltérés természetesen ezúttal is a pontos feladattól, annak jellegétől függ, viszont ennek mértéke 2 és csaknem 20 százalék között ugrál, amiből rögtön egyértelművé válik, hogy az Intel az új 12. generációval sem tudta visszavenni a vezető szerepet, legalábbis nem a puszta teljesítmény terén. Az 5900X kialakítása persze eltérő, az AMD 12 ugyanolyan magot passzírozott a burkolat alá, míg az Intel megoldásánál már a hibrid (8+8) felállás volt a legfontosabb szempont.

Az Alder Lake megjelenésével és fokozatos elterjedésével részletesebb képet kapunk majd a két rivális helyzetéről, erre viszont még heteket, esetleg hónapokat is várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zakzag #5
  Nekem egy Ryzen 5 3600 van. Tényleg érdekel, hogy mennyivel gyorsabb szerinted egy Ryzen 9 3900? A neten fellelhető tesztekből az jön le nekem, hogy 10% alatti a különbség,de akkor minek kiadni rá +90ezret?
 • HubaBuba #4
  Világosan leírták, hogy a Windows 11 lett optimalizáltabb, ennek semmi köze (kis túlzással) a procigyártókhoz. Így az egész cikk címe hibás.
  Továbbra is hibásnak érzem, hogy valaki képes volt azt leírni, hogy az Intel gyorsabb lett, miközben az AMD még gyorsabb lett.
 • caprine #3
  Ez a hibrid proci elég érdekes lesz, ennek majd még bővebben utána kell olvasni, lehet nagy bukta lesz belőle.

  Kár hogy nem látunk fogyasztás adatokat, de biztosan kikapna az intel akár 30%-al is.

  Örülök az AMD sikerének, kicsit visszajönnek anyagilag az intelre. Azért azt ne felejtsük el, hogy az AMD elnyomásában az MS is kivette a részét, tuti hogy vannak speciális stratégiai szerződéseik az intellel. Na mindegy, szóval egy ideig nem cserélen le a 3900X-emet:)
 • Tetsuo #2
  Bénán van megfogalmazva a cikkben, de azért látható, hogy nem az AMD gyorsulásáról, hanem az Intel gyorsulása ellenére fenálló AMD-előnyről írták a 2 és 20% közötti értéket.
 • HubaBuba #1
  "Intel különbség 0 és 15 százalék között ....
  AMD különbség 2 és csaknem 20 százalék között "

  Akkor már csak a cikk címét nem értem, mert annak inkább a "Kevésbé gyorsulnak az Intel chipjei a Windows 11 alatt" kellene hogy legyen... persze van az a pénz.