Gyurkity Péter

Jövőre csúszik az Intel DG2

Az erősebb példány kicsit csúszik, viszont a teljesítmény kiemelkedő lehet.

Májusban már mi is jeleztük, hogy később jelenhet meg az Intel jóval erősebb grafikus vezérlője, amely sorrendben másodikként futna be a szegmensben. A napokban az AMD egy szerényebb változatot mutatott be a ChinaJoy 2021 elnevezésű rendezvényen, ahol azonban az Intel fejlesztéséről is további információk bukkantak fel.

Szintén kínai illetőségű forrás számolt be ezen részletekről, amelyek leginkább a várható megjelenéssel, annak időzítésével kapcsolatosak. Ebből megtudjuk, hogy a DG2 a jövő évre csúszhat át, ugyanis az Intel valószínűleg csak a CES 2022 alatt rántja majd le a leplet a friss típusról, amely az Xe HPG néven jelenik majd meg a piacon. A Shanghai International Expo Center területén zajló találkozón elhangzottak alapján tehát a jövő év elején jelenhet meg a harmadik szereplő a különálló grafikus kártyák területén, bár az egyelőre nem teljesen világos, hogy mennyire lenne izmos a cég megoldása. Ezzel kapcsolatban korábban arról olvashattunk, hogy nagy ugrást látunk majd a teljesítmény terén, mivel azonban az első változat nagyon szerényre sikerült, ez tulajdonképpen elengedhetetlen lesz.

Egyéb beszámolók alapján egy kifejezetten erős versenyző megjelenésére számíthatunk, néhányan ugyanis azt állítják, hogy az Xe HPG összesen 512 EU-val rendelkezne, amely nagyjából a GeForce RTX 3070 Ti, illetve a Radeon RX 6800 szintjét, ezek erejét biztosítaná a felhasználóknak. Ez picit magasnak tűnik, arra egyelőre nem vehetünk mérget, hogy ez valóban így is lesz, bár amennyiben a cég valóban egy ilyen izmos változattal lepi meg a potenciális vásárlókat, a verseny egy csapásra háromszereplőssé válna. Az első körben a laptopokban bukkanna fel a kártya, ezt követné az asztali változat, amely szintén az Alder Lake-P chipekkel együtt futna be.

Ez utóbbi az SKU4 és SKU5 lenne, vagyis a megjelenés az asztali gépekben fokozatosan valósulna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!