Berta Sándor

Először ülésezett a transzatlanti kereskedelmi és technológiai tanács

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok látszólag egységes álláspontot képviselnek a területek alapvető kérdéseiben.

Először tanácskozott a transzatlanti kereskedelmi és a technológiai tanács. Kiderült, hogy az elmúlt időszakban az EU 2,9 billió amerikai dollár értékben hajtott végre közvetlen beruházásokat az USA-ban, míg az USA európai uniós befektetései 3,6 billió amerikai dollárt tettek ki. Az Atlanti-óceán két partján összesen ötmillió munkahely függ az együttműködéstől. A kapcsolat a közös értékeken, a tisztességes piaci verseny elismerésén, a jogállamiságon és az emberi jogok tiszteletén alapul. Bár vannak komoly viták, nem véletlenül nevezte Joe Biden amerikai elnök az Európai Uniót "nélkülözhetetlen partnernek".

A szervezet keretében az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok olyan témákról akar egyeztetni, mint a mesterséges intelligencia és annak szabályozása; az ipar legfontosabb alapanyagokkal való ellátása - kiemelt tekintettel a chipekre, hiszen mind a két fél rádöbbent arra, hogy szüksége van autonómiára és nem függhetnek Ázsiától; a digitális vállalatok szabályozása, a korszerű technika megfigyelési célokra való felhasználásának megakadályozása, vagy a választások manipulálása.

A két fél összesen tíz munkacsoportot hoz létre és azok munkája részben Kína ellen irányul majd. Központi szerepe lesz a mesterséges intelligenciával, a biotechnológiával, a gyógyszerekkel és a hálózatba kötött gyártással foglalkozó munkacsoportnak, amely közös szabványokat akar kidolgozni ezeken a területeken mind a kritikus, mind a jövőbe mutató technológiák esetében. Az európaiak és az amerikaiak meg akarják akadályozni, hogy a jövőben Kína határozza meg a globális szabványokat és ezzel befolyásolja az érintett termékek kereskedelmét. De miközben az EU osztja ezeket az aggodalmakat, továbbra is fontos kereskedelmi partnerként tekint az ázsiai országra. Éppen ezért lesz kulcsfontosságú az egyensúly kialakítása ebben a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!