Berta Sándor

Egyre több akusztikai támadás éri az amerikai követségi dolgozókat

A tengerentúli hatóságok igyekeznek kideríteni, hogy mi állhat a háttérben.

A The New Yorker cikke alapján Bécs lett az úgynevezett Havanna-szindróma legújabb gócpontja. A jelenség onnan kapta a nevét, hogy 2016 vége és 2017 nyara között a kubai fővárosban lévő amerikai nagykövetség számos diplomatája, dolgozója, ott tevékenykedő kormányhivatalnok és titkosszolgálati munkatárs szenvedett különböző tünetektől, amelyeket egy ismeretlen akusztikai fegyverre vezettek vissza. A tünetek között voltak a különböző zajok érzékelése, fejfájás, hallásproblémák, a tájékozódási képesség elveszítése és koncentrálási zavarok. A feltételezett akusztikai támadásokra hivatkozva az USA a helyi dolgozók felét kivonta.

Havanna után Bécsben regisztrálták a második legtöbb ilyen esetet, az elsőre néhány hónappal Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése után figyeltek fel. Az eseteket eleinte titokban tartották, hogy ne akadályozzák az amerikai hatóságok nyomozásait. Hasonló dolgokat észleltek egyébként a Kínában, Oroszországban, Kolumbiában, Üzbegisztánban és az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó amerikai hivatalnokok, titkosszolgálati munkatársak és a katonák, illetve az ő hozzátartozóik esetében is.

A The New Yorker körülbelül 130 jelentett esetről számolt be, de ezek egy részét sikerült tisztázni. A többiről viszont William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, hogy "támadások" és már létre is hozott egy különleges egységet az okok kiderítésére. Emellett számos más hivatal és az amerikai külügyminisztérium is vizsgálja a dolgot. Az utóbbi szaktárca egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a dolog kiderítése a legnagyobb prioritást kapta és mindent elkövetnek az érintettek, illetve a hozzátartozóik egészségének és életének a megóvása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kergelez #8
  Saját titkos műszereik áldozatai.
 • Akva #7
  "de ezek egy részét sikerült tisztázni. A többiről viszont William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, hogy "támadások"

  Tehát ha valamiről fingom nincs, hogy mi az, akkor szovjet támadás! Brilliáns logika, idióták!
  .
 • tom_pika #6
  Most akkor akusztikus vagy mikrohullám?
 • 0Fritz #5
  Már nincs érdemi munkád? Csinálj úgy, mintha szükség lenne rád.

  cia 2021
 • mumoka 2012 #4
  szóval akkor most kalibrálják a műszert xd.
 • kvp #3
  Nem biztos, hogy hanghullam alapu, azt sokkal konnyebb erzekelni. Valoszinubb, hogy iranyitott mikrohullam, amivel az elrejtett lehallgato keszulekeket toltik. Ha egy ilyen nagytavolsagu wireless energiatatviteli link utjaba lep be veletlenul egy ember, akkor kb. ilyen tunetei lesznek. Kb. mint az 5G, csak sokkal nagyobb energiaszinten. Ha tusugaras es impulzus alapu, akkor meg detektalni is nehez.

  Celzott hanghullam eseten viszonylag konnyu elosztott mikrofonokkal felismerni a tamadast es haromszogelessel az iranyat is pontosan meg lehet hatarozni. Ez nagyon rovid idon beluli lebukast jelentene. A nehezen szorodo, de konnyen elnyelodo nagyfrekvencias iranyitott mikrohullam eseten a fenti bemeresi modszer nem mukodik.
 • TokraFan #2
  Ismét egy objektív, tényeken alapuó, érzelmektől mentes hozzászólás részedről. Kicsit kevesebb M1-et kén nézned.
 • Tetsuo #1
  Feltételezem az első néhány alkalom és összefüggés feltárása után - ami már néhány éve volt - bevetettek minden műszert amerikai követségek, talán még a szövetségeseik körül is, hogy kiderítsék a támadás módszerét és elkövetőjét.
  Vagy sokkal többet tudnak ennél és félrevezetik a közvéleményt (és az ellent), vagy ennyire elvette eszüket a genderreform, és a szakemberek helyetti a b*zikvóta megtette hatását.